Rätt att stoppa kokainrättegången

Det var nödvändigt av hovrätten att stoppa den stora kokainrättegången.

De frågor som har dykt upp är så viktiga att det är omöjligt att föra processen vidare innan de har besvarats.  

Aftonbladet kunde härom dagen avslöja att två colombianer i USA är dömda för samma försök att smuggla 713 kilo kokain som Jonas Oredsson, ensamseglaren Mauritz Andersson och en 30-årig man fälldes för av Stockholms tingsrätt.

Det betyder rimligen att någon av domarna är felaktig.

I Svea hovrätt i dag krävde advokat Johan Eriksson att denna del av det enorma knarkmålet skulle skjutas upp tills rättens parter har fått klart för sig vad det egentligen är som pågår i USA.

I stället, menade advokaten, kunde rätten gå vidare med det som var planerat att komma efter de 713 kilona.

De fem åklagarna stretade emot. Det går inte att utan vidare ta sig an nästa del av rättegången, det krävs långa förberedelser, processen kommer att förhalas.

De försökte få rätten att tro att det kommer att ta månader att sätta sig in i ett material som de sedan rättegången i tingrätten rimligen är väl förtrogna med.

I den redan tidigare infekterade stämning som har rått under rättegången slungas nya anklagelser fram och tillbaka: åklagarna hävdar att advokaterna försöker förhala processen, advokaterna kontrar med att de har blivit förda bakom ljuset.

Åklagarna har, visade det sig i dag, ända sedan den 17 juli försökt få loss den amerikanska utredningen.  Om detta har de, anmärkningsvärt nog, inte sagt ett ord i rätten.

Man behöver inte vara professor i juridik för att begripa att det är väsentligt för advokater och domare att helt andra personer i en annan del av världen har tagit på sig den brottslighet som ska avhandlas i den svenska rättssalen.

Det är å andra sidan inte särskilt mycket mer anmärkningsvärt än många andra konstigheter som har kantat detta mål. 

Hovrätten avbröt förhandlingen i förmiddags för överläggningar. Det tog en timme innan domarna kom tillbaka och rättens ordförande Niklas Wågner tillkännagav sitt beslut.

Det var givetvis korrekt att stoppa rättegången. Det går inte att låtsas att colombianerna inte existerar.

När kommer då den största knarkrättegången någonsin i Sverige att fortsätta? Det vet vi ännu inte.

Åklagarna ska fundera på hur lång tid de behöver för att sätta sig in i åtalspunkt fem, som handlar om tillslaget mot Andersson, som greps med 1,3 ton kokain i lasten.

Dessutom vet ingen i dag när den amerikanska utredningen skickas över.

Det senaste kapitlet i denna bisarra process är med andra ord långt ifrån färdigskrivet.

Följ ämnen i artikeln