Folkpartiet de gröna - nu vill partiet höja miljöskatt

Folkpartiledaren Jan Björklund, arkivbild.

Folkpartiet vill göra upp med regeringen om en ny skattereform. Om partiet får bestämma själv sänks skatten på arbete med upp till 80 miljarder kronor.

I stället vill de höja skatten på konsumtion, miljö och boende med lika mycket.

Det var på presskonferensen efter sitt inledningstal på Folkpartiets landsmöte som FP-ledaren Jan Björklund avslöjade att han är beredd att göra upp själv med regeringen om en ny skattereform.

– Självklart ser jag gärna en sexpartiöverenskommelse mellan Alliansen och de rödgröna, men det är inget villkor för oss att det finns en bred enighet om en skattereform, sade han.

Skatterna är ett av de områden där Folkpartiet lägger om kursen under landsmötet som av kostnadsskäl hålls i Riksdagshuset.

Folkpartiet gjorde sitt näst sämsta val genom tiderna förra året vilket påverkat partikassan.

Jan Björklund har tidigare självkritiskt sagt att man i stort sett lät Moderaterna sköta skatterna under Alliansregeringens tid.

Det är konstigt, Folkpartiet har stolta anor på det området. De ingick både i uppgörelsen ”den underbara natten” 1981 och ”århundradets skattereform” 1990 och 1991. Båda syftade till att minska skatten på arbete och i stället ta ut pengarna på annat sätt.

Nu tycker Folkparitet att det är dags för en ny skattereform som minskar skatten på arbete med mellan 50 och 80 miljarder. Eldunderstöd får de nu, precis som på 1990-talet, av tjänstemännen i TCO.

Folkpartiet vill dels sänka marginalskatten, skatten på den sist intjänade hundralappen. Den är nu 60 procent och bör ner till OECD:s genomsnitt på 42 procent. Partiet pekar på att särskilt kvinnliga akademiker anställda i offentlig sektor skulle tjäna på det.

För att uppnå det vill partiet avskaffa den så kallade värnskatten och höja gränsen för när statlig inkomstskatt börjar tas ut.

Men Folkpartiet vill också sänka skatten på de lägsta inkomsterna. Detta för att göra det lättare för unga, dåligt utbildade, nyanlända och personer med olika funktionsnedsättningar att komma in på arbetsmarknaden.

Metoden här är lägre inkomstskatter, lägre arbetsgivaravgifter och mer Rut.

Ett tredje område där partiet vill sänka är bolagsskatten.

Men Jan Björklund anser inte att det finns utrymme för att minska skattetrycket. Alltså måste skatterna också höjas med mellan 50 till 80 miljarder.

Konsumtionskatter som högre moms är en väg partiet förordar. En annan är skatt på miljöförstöring. Men inte någonstans i landsmötetshandlingarna återfinns ordet bensinskatt.

Det skulle ju verkligen ha en effekt på miljon, i alla fall på sikt. Däremot talar man om miljöovänliga fordon och kemikalier.

Ett tredje sätt att finansiera skattesänkningarna är att under en lång period avskaffa avdraget för räntekostnader för bostäder i deklarationen. Den är dyr och när fastighetsskatten avskaffades 2007 drabbades villaägarna inte av motsvarande skärpningar av beskattningen. FP kan också tänka sig att höja taket för den kommunala fastighetsavgiften ytterligare.

När världen ser ut som den gör kan det förefalla en aningen marginellt att börja tala om skatter. Men ett av Sveriges långsiktigt stora problem är ett en hög arbetslöshet har bitit sig fast. Oavsett regering så går många utan jobb trots att vissa sektorer skriker efter arbetskraft.

För övrigt är det lustigt att notera att Folkpartiet tagit över den skatteväxling som Miljöpartiet drivit i många år. Lägre skatt på jobb, högre på miljöförstöring, Folkpartiet de gröna.