1093 dagar kommer att kännas som 19 sekunder

Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD) under debatten.

Åh nej, klockan är 12:54 och jag har missat nästan en timme av höstens första riksdagsdebatt.
Sabla skit också. Det är så mysigt att ha höjning och sänkning av talarstol och harkel och mummel som bakgrundsljud till vad jag pysslar med. Det behöver kanske inte tilläggas att det underlättar att arbeta hemifrån med media.

I mitt liv är jag omgiven av människor som inte vill titta på riksdagsdebatten eftersom det är ”så låg nivå”. Jag tror dem inte. Säg som det är: det finns roligare saker att ägna sig åt, trevligare saker att titta på. Du tittar inte eftersom du inte vill, och att säga att man inte orkar är som att vara korvgubben som säger att han inte är med i momsen. Låg nivå eller hög, det här är politiken vi har. Riksdagen är befolkad av människor som vi, du, valt. Om de är låg nivå så är du låg nivå.

Senare på kvällen konsumerar jag spridda delar av debatten, till exempel Nooshi Dadgostar som kallar Ebba Busch Falukorvsviftaren. Hur kunde Ebba göra så mot sig själv och sitt eftermäle? Politiker bör akta sig noga för att vifta med någonting annat än sitt finger. Men om de absolut inte kan hålla sig ifrån rekvisita, varför inte ta något som inte är fullt så ekivokt, kanske en burk kapris.
Kaprisburkviftande Ebba är renons på både schwung och elegans och komisk effekt.

Eller varför inte göra det rent omöjligt och skaka en flaska worcestershiresås som symbol för de fasansfulla matpriserna.

Magdalena Andersson lyfter koranbränningarna och det faktum att de koraneldare som har utfört merparten av bränderna båda har kopplingar till Sverigedemokraterna och att Richard Jomshof ”omedelbart måste skiljas från sin post som ordförande för justitieutskottet.” Hon ber Tidöbakbundna Kristersson att istället söka brett stöd, sedan kliver hon ner. Och så går ordet till Jimmie Åkesson.

Men Jimmie tycks ha tappat sitt ord och sin papperslapp och tiger övergivet till muntorrt smackande och harklingar som bara överträffas av hur äldre farbröder svarar i telefon.

När han äntligen hittar sitt ord så säger han att han är mållös. Ah, så tystnaden var en illustration! Jimmie är estet! Jimmie är drag på bibblan, han sysslar med storytelling, så fräckt! Jag spolar tillbaka. Räknar sekunder. I 18,45 sekunder är Jimmie mållös. Och nu, nu ska han bemöta Anderssons attack på Jomshof, han ska två sina händer. Men det gör han inte. Han säger att Magdalena Andersson ”pratar strunt, rakt igenom strunt.”

Sen börjar han prata om hur Magdalena Andersson inte tar något som helst ansvar för hur Sverige ser ut idag. Inte ett ord om struntet. Struntet som var så chockerande att han var tyst i nära nitton sekunder. Jimmie är alltså så skakad av strunt, rakt igenom strunt, att han står ordlös i en tredjedels minut. Om någon har pratat strunt på en sådan hårresande nivå så borde det vara den enklaste sak i världen att bemöta. Strunt, rakt igenom strunt blir hängande i luften. Det är 1093 dagar kvar till valet.
Det kommer kännas som nitton sekunder.
Av tyst
Strunt
Som är
Låg nivå.