När drottning Elizabeth går gör hon det med stil

”King Carl XVI Gustaf of Sweden on the phone. He’s a cocky sod.” Under Eurovisionfinalen i lördags sprutade tweetsen från Elizabeth Windsor. Med en kulsprutas hastighet tog hon heder och ära av samtliga europeiska grannländer.

”Norway clearly have deep social problems”, ”The Germans have never been very good at looking like as if they’re enjoying anything”.

Att Twitter-kontot är ­fiktivt gör det inte mindre roligt. Hon är syrlig och står över alla och på lördag har Elizabeth II varit Storbritanniens drottning i 60 år.

Imperiet hon tog över var under avveckling, vilket möjligen bidrog till en insikt om att inte heller monarkin behöver vara evig.

När drottningens jultal för första gången tv-sändes år 1957 tog hon den nya tekniken som exempel på hur snabbt saker och ting förändras, och under sin ­regentperiod har den i dag 86-åriga drottningen genomfört en imponerande modernisering av det ­brittiska kungahuset. Inte bara genom att börja betala inkomstskatt.

Men även om jultalen nu är podcastade har drottningen själv aldrig gjort avkall på sin rätt att vara drottninglik. Med undantag för ett fåtal dokumentärer har hon aldrig låtit sig intervjuas, hon springer inte på dop eller bröllop hos andra europeiska kungahus. Mycket sällan har hon frångått sin princip om att verka men inte synas, vilket gjort att talen som har varit personliga fått stort genomslag. Hennes recension av 1992 – ”annus horribilis” – fick vingar och fem år senare tvingades hon inse att folket behövde en drottning som sörjde med dem.

Den motvilja hon kände ­inför att tala offentligt om prinsessan Dianas död – det skedde efter påtryckningar – dolde hon väl. ”Jag talar till er som drottning och som mormor”, sa drottningen och säkerställde monarkin för ytterligare en tid framåt.

När hon nyligen invigde ett webbarkiv med drottning Victorias (1819–1901) dagböcker fick hon frågan om hon själv skriver dagbok. Ja, svarade hon och lade till att de aldrig kommer att publiceras. Uppfriskande amper hållning i en tid när varje lunchsallad och tillfällig känsla exponeras.

Återstår att se om Elizabeth II kommer att sitta längre än Victoria som regerade i 63 år. En sak är säker, när hon går kommer hon att göra det med stil.

Följ ämnen i artikeln