Att sparka Eliasson löser inga problem

Att sparka rikspolischefen Dan Eliasson är helt onödigt.

Det löser inga problem överhuvud taget.

I sitt jultal uppehöll sig M-ledaren Anna Kinberg Batra vid polisen. Hon ville ha 2 000 nya poliser och höja lönen för dem, och alla andra  poliser, med 2 000 kronor i månaden.

Men hon meddelade också att hon inte tycker att rikspolischefen Dan Eliasson håller måttet. Han har, enligt Kinberg Batra, varken förtroende bland sina anställda eller bland allmänheten.

– Sveriges poliser behöver en nystart och bättre styrning. Därför behöver Sverige en ny rikspolischef.

Exakt vilka problem som M-ledaren ville lösa genom att ge rikspolischefen sparken framgick inte av talet. Det är begripligt eftersom det sannolikt inte skulle leda till några som helst förbättringar.

Polisen organiserades om samtidigt som Dan Eliasson började som rikspolischef. Den 1 januari 2015 slogs 21 polismyndigheter ihop till en rikstäckande organisation. Det var den största omorganisationen av polisen på femtio år och omställningen har givetvis inte varit smärtfri.

Men att lasta Dan Eliasson för den är ogenomtänkt av Anna Kinberg Batra. Han har varken planerat eller organiserat den utan tog över från företrädaren Bengt Svenson samma dag som den nya organisationen trädde i kraft.

Eliasson kan knappast heller lastas för brottsutvecklingen. Den har andra orsaker än bristande effektivitet hos polisen. Det senare kan han däremot göra något åt, förutsatt att verktygen som riksdag och regering tillhandahåller är de rätta.

Det rimliga är att Eliasson får stanna och slutföra omorganisationen samt rätta till de brister som visat sig under resans gång. Först därefter kan en oförbrukad kraft ta över, om regeringen i tysthet håller med om Kinberg Batras kritik.

Men Anna Kinberg Batra pratade inte bara om polisen. Hon uppehöll sig också vid skatter och bidrag. Hon vill fortsätta sänka inkomstskatten för vanligt folk så att man får behålla mer än hälften av en löneökning eller ett extraknäck. Hon vill också införa ett bidragstak.

Taket ska begränsa försörjningsstöd (i dagligt tal kallat socialbidrag) och bostadsbidrag till högst 75 procent av en ingångslön och eventuellt bostadsbidrag.

Det kan låta hårt men när moderatledaren hävdar att en trebarnsfamilj kan få ut 28 000 kronor i månaden efter skatt utan att jobba en enda timme kan det vara rimligt med förändringar. Anna Kinberg Batras tilltänkta familj bor i Storstockholm, har en genomsnittshyra och får försörjningsstöd, bostadsbidrag, barnbidrag och flerbarnstillägg.

Anna Kinberg Batra gick också till angrepp mot vad hon, både nu och tidigare, kallar systemfel i migrationspolitiken. Hon hade besökt Mammaforum i Bergsjön i Göteborg och där träffat en kvinna som inte gått Sfi. Inte för att hon inte ville utan för att hon var föräldraledig i samband med att hon kom till Sverige. Och då blir det ingen svenskundervisning.

Så kan det såklart inte fortsätta. Även kvinnor måste lära sig svenska för att ha möjlighet att fungera i samhället.

Till sist är det värt att notera att feministen Kinberg Batra fortsätter att kalla sjuksköterskor för han och poliser för hon. Det finns ingen som gör det med samma konsekvens som hon. Det gillar vi.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!