För ett år sedan var de idealister

Idealismen får ibland stryka på foten när den utsätts för verklighetens prövningar, skriver Lena Mellin.

ÖREBRO.

I opposition var de idealister.

Som regeringsparti är de pragmatiker.

Miljöpartiets kraftmätning om Vattenfalls tyska kol är en utmärkt exempel på hur ansvar förändrar partier.

I valrörelsen kritiserade både Åsa Romson och Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör, dåvarande regeringen för att de tillåtit helstatliga Vattenfall att köpa tyska brunkolskraftverk.

Även idén att sälja den europeiska delen av Vattenfalls verksamhet fördömdes.

- Att bara sälja så att någon annan driver vidare det är ju ingen lösning, sade Gustav Fridolin.

- Det är ju jättepinsamt av Alliansen. Man har varit med och byggt ut kolkraften i Tyskland men nu försöker man två sina händer, sade Åsa Romson.

Det var alltså under valrörelsen.

Nu låter det annorlunda. I en motion till kongressen krävde MP i Eskilstuna att Miljöpartiet ska verka för att Vattenfall successivt lägger ner den tyska kolkraften i takt med att kraftverkens livslängd tar slut.

Alltså ungefär det som språkrören drev i valrörelsen. Men partistyrelsen föreslog att kravet i motionen skulle avslås och att MP skulle verka för att ”en betydande del” av Vattenfalls tyska brunkol skulle avvecklas.

Exakt vad som var så bra med den mindre delen är oklart. Förmodligen inget alls.

När ett av kongressutskotten behandlade frågan i går fick partistyrelsen så mycket stryk att de oförblommerat erkände sig besegrade. Miljöpartiets linje är nu att Vattenfall ska lägga ner all energiproduktion baserad på kol i Tyskland under en 50-årsperiod.

Det här är sånt som händer när oppositionspartier förvandlas till regeringspartier. Idealismen får ibland stryka på foten när den utsätts för verklighetens prövningar. Det har hänt fler än Miljöpartiet.

Accepterar Miljöpartiets hårda kärna det? Ingen vet men tappet i opinionen sedan valet i höstas är signifikant, det kan finnas ett samband.

Miljöpartiet är ett relativt ungt parti med rötter i miljö-, freds- och kvinnorörelsen. Det har ännu i dag en aktivistprägel som inget annat parti, utom Vänsterpartiet, har.

Men man ska inte glömma att de gröna suttit i ledningen för många kommuner under många år och också kan det där med att väga en planskild vägkorsning mot fler cykelbanor. Under Göran Persson tid som statsminister hade Miljöpartiet ett utvecklat budgetsamarbete med både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Så till den intressanta frågan om Vattenfall kommer att lägga ner kolkraften inom 35 år? Nej, det är svårt att tro. Inget bolag vill göra dåliga affärer. Den tyska kolkraften kommer med stor sannolikhet att säljas.