Skaka av skammen och anmäl sexbrottslingen

Våga anmäl.

#vågaanmäl

80 procent av alla som utsätts för sexualbrott gör aldrig någon anmälan.

Men nu ska de få fart.

Radioprofilen Cissi Wallin, Josefin Bunner, Marie Plosjö och Inka Rodriguez vill föra upp frågan till en ”högre nivå”, till en politisk nivå, och har startat sajten ”Våga anmäl”, en sajt som uppmanar kvinnor och män att göra den där polisanmälan som de borde ha gjort för länge, länge sedan.

Syftet med att göra en anmälan är att skaka av sig skammen och att lägga skulden där den hör hemma.

I knät hos förövaren.

Nej, det kanske inte blir någon rättegång, men bara att göra en anmälan kan vara ett sätt att gå vidare, skriver de fyra initiativtagarna på DN Debatt.

Det handlar alltså inte enbart om att rätt, det handlar om att göra rätt mot sig själv.

Cissi, Josefin, Marie och Inka vet vad de talar om. De har alla erfarenheter av sexuellt våld: gruppvåldtäkt, att bli drogad och våldtagen, att bli våldtagen av en släkting, att bli tvingad till sex av ett ex.

Och som många andra har de också blivit svikna, kränkta, misstrodda och hånade, men de vågade i alla fall anmäla. Och nu säger de: ”Det var något av det bästa vi gjort.”

Journalisten Cissi Wallin följde med en äldre man hem efter en fest. En man som sedan drogade och våldtog henne. Och det skulle dröja sex år innan Wallin gjorde sin anmälan. En anmälan som hon gjorde för ett år sedan: ”Jag visste att det inte skulle leda till någon fällande dom”, säger hon till Radio 1, ”men det var sekundärt. Jag gjorde det, därför att jag var värd att stå upp för. Och för att få ett avslut. Det var en otrolig lättnad att jag anmälde.”

Wallin berättar också, att hon inte visste så mycket och att det tog henne en vecka att ta fram all information: ”Hur anmäler jag? Kan jag ta någon med mig? Har jag rätt till ett målsägandebiträde?”

På 70-talet talade vi om ”rättigheter”, ”kränkningar” och ”offer”, men Cissi Wallin & Co säger: ”Vi vill inte skuldbelägga, vi vill inspirera.”

Och jag säger: om 80 procent av alla som utsätts för sexualbrott inte gör någon anmälan ...

Är inte det en väckarklocka?

Är inte det en uppmaning till rättsväsendet att göra något en aningen bättre?

Följ ämnen i artikeln