Det är dags att agera här och nu, Reinfeldt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-12-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tänk globalt, säger regeringen.

Javisst.

Men någon måste gå först. Annars händer ingenting.

Vidden av de problem som klimatförändringarna för med sig borde ha stått klart för alla när regeringen för 1,5 år sedan tillsatte Klimat- och sårbarhetsutredningen.

Den kartlägger hur sårbart det svenska samhället är för klimatförändringar. I en första rapport konstaterades att stora delar av städer i närheten av Vänern, exempelvis Karlstad, Kristinehamn och Lidköping, riskerar att ligga under vatten vid klimatrelaterade översvämningar i framtiden.

Kostar stora pengar

E6:ans ras vid Munkedal är bara ytterligare ett exempel på hur moderna regn kan orsaka stora problem. Och kosta stora pengar.

Som av en händelse tillsatte regeringen i går en kommission för hållbar utveckling. Ordförande är statsministern själv.

Ambitionerna är det inte fel på. Näringsliv, forskare och politiker ska jobba fram underlaget till regeringens stora klimatproposition 2008. Året därpå är Sverige ordförande i EU och ska fortsätta driva klimatfrågorna.

Vill ”tänka globalt”

”Det är viktigt att använda resurserna rätt och tänka globalt”, säger Fredrik Reinfeldt (m) och påpekar i nästa andetag att det kan ge större effekt att ge miljöbestånd till Vitryssland än att täta några hus i Sverige.

I grunden har statsministern rätt. Sverige står för 0,3 procent av världens totala utsläpp av koldioxid. Vill man ta hem stora vinster är det inte i första hand Sverige man ska satsa på.

Men trots det är han på fel spår. Miljöteknik är en svensk framtidsbransch. 2004, det senaste året det finns statistik från, såldes miljöteknik för 25 miljarder kronor utomlands.

Det var visserligen inte ens tre procent av den totala exporten. Men den fjärde snabbast växande sektorn efter gamla godingar som järn, telefon och data. Sysselsättningen i branschen ökar med omkring 3?000 personer per år.

Exportrådet, som ska främja svensk export, konstaterar att det är livsviktigt att Sverige fortsätter att ligga i täten. ”Det är synnerligen viktigt att Sverige kontinuerligt och offensivt agerar för att behålla sin tätposition och höga internationella image på miljöområdet.”

I Munkedal ligger julklapparna kvar i bilarna i den krater som nyss var Europaväg 6. Det är ingen större tröst att skulden i huvudsak inte är vår.

Att tänka globalt är bra. Att agera, både lokalt och globalt, är ännu bättre. Eller hur, Fredrik Reinfeldt?

Läs mer:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln