’Intressen’ tar över gräsrötternas roll

Hejdå gräsrot!

Partiledaren Håkan Juholt (S) har rest till gräsrötterna, för att be om ursäkt för något som han inte visste var fel. ”Jag ber er alla, var och en, om ursäkt”, sa han i en konferenssal i Kiruna.

Jag kan tycka att Juholts fiskande är rätt rörande. En utsträckt näve och ett hederligt: ”Förlåt, jag gjorde fel. Nu går vi vidare.”

Men är det politik?

På DN Debatt (28/11) skriver statsvetaren Svend Dahl och Hanna Hallin, chef för tankesmedjan Sektor3, att dagens politik är på väg att glida medborgarna ur händerna. Folkrörelsernas tid är förbi och det är inte längre gräsrötterna som formulerar de politiska ideologierna.

Nej, de politiska idéerna kommer någon annanstans i från.

Och de som söker sig till politiken 2011 gör det knappast för att lyssna in fru Holmgren där hon sitter och förlåter i en konferenssal i Kiruna. De som söker sig till politiken i dag gör det för att göra karriär och för att utöva makt i det demokratiska systemet.

I dag är det bara en av 50 som är medlem i ett politiskt parti.

Och när partiernas medlemmar tynar bort och inte längre formar och utvecklar politiken, vem är det då som gör det?

Vem är det som kläcker alla idéer?

Vem eller vilka tjänar politiken? Vem ”tjänar på” politiken?

Och när inte medborgarna längre har några ingångar, vem är det då som har det?

I sitt debattinlägg ger Dahl och Hallin en hint: medan väljarna är på väg att bara bli några siffror i en opinionsundersökning, så seglar de ”välorganiserade intressena” in och tar medborgarnas plats. Inte nog med det: de välorganiserade organisationerna/företagen formulerar också en lång rad olika problem, som de inte helt oväntat själva har en lösning på.

Nyligen fick den före detta försvarssekreteraren Liam Fox kicken av Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Det visade sig att Fox hade varit för djupt insyltad i Atlantic Bridge, en neokonservativ tankesmedja som bestod av ett nätverk av engelska och amerikanska politiker, industrimän med intressen i bland annat kemi, energi och i det militära klustret och med kopplingar till den entusiastiska Teaparty-rörelsen.

Karriär.

Politisk maktutövning.

Thinktanks som boostar företagens intressen.

Ja, hejdå gräsrot.

Hejdå fru Holmgren.

Följ ämnen i artikeln