Barnens svåraste dagar

Uppdaterad 2013-08-30 | Publicerad 2013-08-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skolstarten kan vara tuff för barnen

Varje vecka kan du läsa Annika Creutzers krönikor på Aftonbladet Min Ekonomi.

Två dagar är extra svåra för många skolbarn – de första dagarna på varje termin. Den ena dagen ska de svara på vad de fått i julklapp och snart kommer dagen då de ska berätta vad de gjort på sommarlovet. Till stor del handlar det om familjens ekonomi men också vad ni som familj prioriterar.

Tänk om alla barn slapp svara ”Inget” på de två frågorna. Att inte ha fått julklappar och inte gjort någon semesterresa är tyvärr ganska vanligt med familjer som har ont om pengar. Hoppas att alla lärare tänker på det och inte kräver att barnen ska läsa uppsatser om sommarlovet högt inför klassen som det ibland fortfarande händer.

Men även för de barn som har varit på semesterresor eller haft andra roliga aktiviteter för sig på sommaren kan det vara tufft när alla ska jämföra sina erfarenheter. Det finns ju alltid någon som gjort något häftigare. Som förälder kan du underlätta genom att prata om det som varit speciellt men inte dyrt. Kanske en fisketur med morfar eller natten de tältade i trädgården. För bland barn behöver inte det som är spännande alltid vara dyrt.

Barn har i flera undersökningar sagt att det viktigaste på sommarlovet är att få tid tillsammans med föräldrarna. Det är mer värt än olika aktiviteter i sig.

Livet i skolan liknar livet i fikarummen på arbetsplatserna. Handen på hjärtat – är vi inte värre jämförare än barnen? Och hur är det på Facebook? Vad lyfter vi fram? Sällan de enkla stunderna med barnen då vi bara varit tillsammans utan att göra något särskilt.

Det är ofta pressen att ha något att berätta som sätter oss i ekonomisk knipa. Det är något att tänka på nu när det är dags att börja planera för höstlovs- och julresor. Eller som en känd person en gång sa till mig: ”Min son är den ende i klassen som inte har varit i Thailand. Och troligen är vår familj en av de få som har råd att åka dit när vi vill.” Han menade att det var fler än vi tror som skuldsätter sig för den resa ”alla” gör.

Vi vill ge våra barn allt. Vi vill ge dem de dyra fritidsaktiviteterna, de senaste teknikprylarna, spelen, mobilen som är mest inne och kläderna av de rätta märkena.

En mamma klagade en gång på att det var sådant tryck på märkeskläder i sonens klass. Jag kunde inte låta bli att retas med henne: ”Det är väl inte så konstigt. Hur är det med det rätta bilmärket i era kvarter?”.

Så när du står inför alla krav på att köpa det rätta till barnen. Börja med att prata vuxna emellan om vad ni förmedlar och vad ni vill förmedla. Ta sedan en pratstund med ett barn i taget och hör vad de innerst inne önskar sig. Ni kanske kommer fram till att något är viktigt men annat kan köpas begagnat eller av enklare slag. Och samtidigt har du redan gett ditt barn det allra viktigaste – en liten pratstund.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln