Vi har Carema att tacka för mycket

Efter Carema-skandalen så har de privata vårdbolagen glidit ut i kylan. Men vi har Carema att tacka för mycket.

Vi kan till exempel tacka Carema för att de gamla och sjuka äntligen står i fokus.

Och tro nu inte, att det bara är privata vårdbolag som sparar och slimmar och vanvårdar och driver personalen till fradgans gräns.

De kommunala äldreboendena vet också hur man trycker ut ansvaret i organisationen och hur man får färre att springa fortare och göra mer.

Carema-skandalen fick till exempel Anders Lago, ordförande i HSB Riksförbund, att läxa upp kommunerna för att de varit så blåögda att släppa in riskkapitalisterna, utan att först göra upp om vad som skulle levereras.

Lago menade också att kommunerna pressade priserna så hårt, att man till sist fick vad man betalade för. 

En tajt organisation där tre personal är ansvariga för 16 dementa och där en sjuksköterska är medicinskt ansvarig för kanske 30–50 multisjuka patienter. En sjuksköterska som redan är begravd i administrativa uppgifter, att föra dokumentationer, kvalitetsindikatorer (ett slags kvalitetsmått på vården) och en massa statistik.

Ingen drömsits för en medicinskt ansvarig sjuksköterska. Och inget drömläge för multisjuka äldre. En statistik-sköterska gör inte de äldre lyckligare, friskare och lugnare.

Dagens äldrevård är ett dysfunktionellt organiserat herravälde, en splittrad organisation som står inför stora utmaningar. Så här räcker det inte att bara jaga några riskkapitalister på flykten.

Det krävs mer.

Min omfångsrika generation står snart och knackar på vårdkolossens dörr och då krävs det mer. Då krävs det något smart, hållbart, genomtänkt och humanistiskt.

Ulla Gurner, utredare vid Äldrecentrum, berättade om ett lyckat projekt i Solna. Här utgick man från de äldres behov och skapade ett äldreteam som samordnade mellan landsting och kommun. Teamet hade järnkoll på allt: mat, hygien, sömn, mediciner, larm, urinvägsinfektionen och de infekterade såren i munhålan.

Trots att alla var nöjda lades projektet ner.

Orsak: det lyckosamma projektet stred mot den offentliga upphandlingen.

Ja, det här var bara ett av många exempel på varför äldrekolossen står där och stampar.

Inget går att förändra.

Följ ämnen i artikeln