Rimligt att ändra sig när verkligheten förändras

Publicerad 2017-06-20

Minst 80 människor dödades när en bilbomb exploderade i Kabul i slutet på maj.

När verkligheten ändrar sig är det rimligt att även beslut omprövas.

Afghanistan är farligare än någonsin och dit tvångsutvisar den humanitära stormakten Sverige tusentals människor.

Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) är det Migrationsverkets själva som bestämmer om man ska stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Strängt taget har alltså Liberalernas Jan Björklund eller någon annan politiskt verksam inte med det att göra. Men politik är inte bara beslut, det är framför allt opinionsbildning. Och det är det Björklund och andra som vill stoppa utvisningarna till Afghanistan ägnar sig åt nu.

Migrationsverkets senaste så kallade rättsliga ställningstagande om läget i Afghanistan togs i början av december förra året.

I februari stoppade fem tyska delstater, däribland Berlin och Bremen, tvångsutvisningar till landet på grund av säkerhetsläget. I slutet av maj, efter det senaste, stora bombdådet i Kabul, följde förbundsstaten efter och stoppade utvisningarna till landet tills vidare.

Förra året dödades eller sårades knappt 11 500 personer i Afghanistan. Av dem var en tredjedel barn. Utvecklingen har sedan dess accelererat ytterligare. I Kabulådet dödades 80 personer och 350 skadades.

För fyra månader sedan slog FN larm i en rapport. Enligt världsorganisationen hade då säkerhetsläget ”drastiskt försämrats”.

Verkligheten har alltså förändrats till det sämre men det har inte påverkat den myndighet som tar det första beslutet i den långa kedja som kan leda till utvisning. De står, åtminstone tills vidare, fast vid sitt beslut från december. Det är inte rimligt. Åtminstone i ett land som gärna kallar sig själv för en humanitär stormakt.

Lifos, center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet, är en av de källor som Migrationsverket stödjer sig på när de fattar beslut om juridiska riktlinjer för utvisningar av medborgare från olika länder.

Enligt den senaste rapporten gör Lifos samma bedömning som FN. Situationen i Afghanistan är allvarlig och har försämrats det senaste året. Men skillnaderna är stora mellan olika delar av landet. Hur framtiden ser ut beror på hur USA och Ryssland samt terroristerna i IS, som håller på att etablera sig i landet, agerar. Men ingenting tyder på att det kommer att bli bättre.

Under förra året fattade Migrationsverket beslut om 7 500 afghanska medborgares asylansökan, 4 100 fick avslag. När det gäller afghanska ensamkommande barn fick 2 100 stanna medan 600 fick beslut om avvisning. Nästan alla avvisningsbeslut överklagas till Migrationsdomstolen, vissa till Migrationsöverdomstolen.

Den instansen avkunnade för övrigt en dom i mars vars konsekvenser är att fler ensamkommande från Afghanistan som fått uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande skäl eller tillfälliga verkställighetshinder (att det är för farligt att vistas i deras del av Afghanistan) kommer att få stanna som alternativt skyddsbehövande.

Migrationsverket borde göra som Björklund säger. Stoppa utvisningarna till Afghanistan tills landet är säkrare än i dag.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.