"Öka skillnaden mellan bidrag och jobb så börjar fler arbeta"

– Jag har svårt att få tag i folk, säger T, en man som driver städfirma och putsar fönster.
Förvånad ser jag upp.
– Jag har betat av arbetsförmedlingen, arbetssökande för arbetssökande, men ingen vill ha städjobb.
Det är ju precis den här typen av anställningar alla pratar om? säger jag. Enkla jobb. Utbildningen är kort. Man behöver inte kunna mycket svenska.
– Folk gör rationella val, säger T. Varje individ bedömer vad som är bäst för honom eller henne. Det gör du, det gör jag, det gör alla.

T är den ideale medborgaren. Han arbetar inom vården. För många år sedan gifte han sig med en kvinna från Afrika. När hustruns syster kom till Sverige startade han städfirma så att svägerskan snabbt skulle få något att göra och tjäna pengar. Firman växte. Nu har T tio anställda, alla med avtalsenlig lön. Han arbetar fortfarande i vården och sköter företaget en dag i veckan.
– Min svägerska är utsatt för tryck, säger T. Hon får höra att hon är dum som arbetar.
Det har jag svårt att tro, säger jag.
– Städning är ingen högavlönad sysselsättning. Om skillnaden mellan att arbeta och leva på socialbidrag är högst en tusenlapp i veckan, vad är då det rationellaste valet för dig? Att arbeta eller ta pengarna från socialen? Då har du fritid och kan kanske arbeta lite svart så att du i slutändan får mer än om du arbetar vitt.

Stolthet, säger jag. Människor vill göra rätt för sig, bidra till vårt gemensamma bästa.
– Det handlar inte om individer, om bra eller dåliga människor. Det handlar om hur systemen är utformade och hur de påverkar vilka val vi gör.
Jag ler. Jag tänker på den ständiga debatten om mis–match, att utbildningsväsendet måste bli smidigare och anpassas till företagens behov.
T ler inte.
– Jag frågar runt men det är svårt att få tag i folk som vill jobba.
Jag höjer vänstra ögonbrynet.
– Alla människor är inte lika, fortsätter T, men det här är inte en fråga om etnicitet, om afrikaner eller svenskar eller araber. Alla gör rationella val.
Så vad ska samhället göra? säger jag.
– Mer lönsamt att arbeta och mindre lönsamt att leva på bidrag.
Alla oroar sig för integrationen, säger jag. Är du också orolig?
– Nej för tusan, jag ser ju att det går bra för dem som arbetar. De kommer snabbt in i samhället, säger medborgaren T.

Följ ämnen i artikeln