Unga ska ha rätt till all sex de orkar med

I ett nummer av Sofis mode berättade en tjej i tjugoårsåldern om sin syn på sex och äktenskapet. Att det hängde ihop och därför inget sex innan kontraktet var fullbordat. Det här är inte en helt ovanlig story bland framförallt religiösa (hon är kristen) som just ser äktenskapet mellan mannen och kvinnan som det mest heliga som finns och på något vis kopplar ihop det med sexualiteten. 

”Daniel och jag var tillsammans i två år innan vi gifte oss (…) Det är klart att vi var sugna på varandra och kände stark åtrå. Men eftersom vi båda var överens hjälptes vi åt och såg till att inte försätta oss i frestande situationer. Till hjälp hade vi regler för hur intima vi ville vara med varandra (…) Därför väntade vi till exempel med att pussa varandra på munnen. Munnen var ’holy ground’.”

Sedan började dom naturligtvis både kyssas och ha sex. Så fort det där lilla äktenskapet var välsignat och pappret påskrivet så var det byebye rules. Pussar på munnen och mer därtill blev över en natt helt okej uppenbarligen. Shit, vilken omställning. 

”Sex är inte bara dyrbart. Det är känsligt. Jag är övertygad om att sex mår bäst i en miljö där det får utvecklas i egen takt, i trygghet och med vissheten att man inte behöver prestera. Äktenskapet är en sådan miljö. (…) Nu har vi varit gifta i fem år och vårt sexliv i dag går inte att jämföra med hur det var för fem år sedan. Jag är inte perfekt, och inte min man heller, och det är så skönt att vi inte behöver vara det. Men vi blir bättre för varje dag!”

Det låter toppen med en tjej som är trygg och glad i sin sexualitet, heja. Men vad handlar det här om egentligen om? Jag hör bara skuld, skuld, skuld. Sex är fult om det görs fel. Sex inom det heterosexuella äktenskapskontraktet är den enda sanna formen för lycka och en fungerande nyduschad sexualitet. Utan att förneka denna solskenshistoria med happy end måste jag ändå hoppas att dom flesta unga – i synnerhet ni brudar – väljer en annan väg. Vågar både vägra sex eller ha sex, för sin egen skull, inte på grund av religiösa eller marknadsmässiga föreställningar om att sex skulle vara något annat än naturligt. Jag hoppas att unga har möjlighet till bra sex, dåligt sex, fel sex, rätt sex, konstigt sex, tråkigt sex, all sex som de orkar med, utan skuld och gärna långt innan de börjar avla kids och läsa ”Bitterfittan”.

För vem har inte – i tro eller icke tro – skämts över ett one night stand eller att man låg för fort eller med fel och vilken tjej har inte kallat någon annan för slampa eller varit en själv och vem har inte burit horan- och madonnakomplexet som ett kors på våra sekulariserade upplysta medelklass­axlar? Allt detta för ett påhitt som historiskt sett baserats på mäns uppfattning om hur kvinnor hålls i schack. 

I förlängningen stänker den här upphöjningen av sexualiteten till det heligaste ner alla våldtäktsoffer.

I längden blir det ju väldigt problematiskt för tjejer som blivit våldtagna att vi har det här skärrade tonläget kring sex, för våldtäkt innefattar sex (bara inte frivilligt) och vad säger vi då? När vi gråter över den våldtagna och säger att ”nu är hennes liv förstört”, vad är det då vi menar egentligen? Att hon inte kan bli ”ren” igen? Vi kanske skulle sluta med det. Men då måste vi först ha en debatt om varför vi alla på något sätt ger sex den här piedestala särställningen.

Dessutom, när vi väl ligger där i sänghalmen med någon vi gillar, så är det väl inte ordet heligt som bäst beskriver vad vi håller på med, handen på hjärtat?

Följ ämnen i artikeln