Det är attacker på demokratin

”JAG BLEV PÅ MIN VAKT” Vänsterpartiets Rossana Diamarca har förföljts av hot och trakasserier hela sin politiska karriär. Först var det vanligt med telefonsamtal och handskrivna lappar, men nu är det främst mejl, sms och sociala medier som gäller.

Vi behöver politiker.

Därför är det extra dumt att förfölja och skrämma dem. Och extra viktigt att skydda dem.

Beslutsfattandet i det offentliga Sverige bygger på att det finns människor som är villiga att åta sig politiska uppdrag. Utan dem blir det bara snack och absolut ingen verkstad.

Att i det läget ägna sig, som den åtalade 36-åringen vi berättar om på nästa sida, åt att försöka skrämma bort förtroendevalda är direkt korkat. Men det visste han säkert. Han skickade i alla fall mejl med grova sexuella anspelningar ändå och så småningom kommer han att få sin dom för det.

Men även utan hot och trakasserier är partimedlemmar en glesnande skara. 1979 var nästan 1,6 miljoner människor medlem i ett politiskt parti med representation i riksdagen. 2013 var siffran 250 000, en nedgång med 84 procent.

Men trots de vikande medlemstalen spelar partierna fortfarande samma viktiga roll för vår demokrati. Utan partierna skulle vi i dag inte ha några folkvalda och därför inte heller någon demokrati.

Det är helt enkelt så att partierna organiserar demokratin och partierna kan inte ha hur få medlemmar som helst. Då tappar de sin legitimitet vilket redan ligger i farans riktning.

Enligt doktorander för tankesmedjan Sektor 3 är det nämligen precis det de gör. Tycker att de sjunkande medlemsantalen inte är något större problem.

Men där har partierna fel. Det är sannolikt inget problem för partiledningen som på det sättet får större manöverutrymme. Men för demokratin, folkstyret, är det ett problem.

Alla partier kräver inte att man är medlem för att bli förtroendevald. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet tillåter, i alla fall på pappret, att även ickemedlemmar kan väljas in på de egna partimandaten.

Men i realiteten är det mycket ovanligt. Samtliga partier svarar att deras förtroendevalda rekryteras bland medlemmarna. Ett par uppger att de har problem att hitta medlemmar som är villiga att åta sig politiska uppdrag.

Att förfölja folkvalda, att använda dem som spottkopp och avskrädeshög för allmänna invektiv och rena, åtalbara trakasserier, är angrepp som är större än mot den individ som blir utsatt. Det är en attack mot demokratin.

Därför är det extra viktigt att skydda politiker. Därför är det hjärnsläppsdumt att förfölja dem. För hur ser alternativet ut?

Det är inte tilltalande alls.

Följ ämnen i artikeln