Iskalla tårar rinner till efter många år

Är dina tårar varma eller kalla?

Det var rätt länge sedan som jag gjorde upptäckten att mina tårar har olika temperaturer.

Ibland är de varma och ibland är de kalla.

I början av 1980-talet grät jag ganska ofta, nu minns jag inte längre varför, men det var under den här turbulenta tiden som jag märkte att tårarna som strömmade som floder längs mina kinder kunde ha olika temperaturer. Ibland var de varma och sköna, andra gånger kunde de vara kalla som is.

Och då börjar man så klart att fundera över varför. Man ställer sig frågan: Varför har tårar olika temperaturer? För här måste väl ändå finnas någon slags förklaring?

Eller hur?

Tyvärr kan jag inte säga att jag har gjort några seriösa efterforskningar i frågan, att till exempel ringa till Karolinska universitetssjukhuset och jaga fram någon som forskar på tårar och tårkanaler.

Nej, inget sånt. Så därför vill jag göra klart att mina tår-teorier endast grundar sig på egna iakttagelser och slutsatser.

Allt kan vara bort i tok.

Men eftersom de flesta ändå gråter så tänker jag att bara själva frågeställningen kan vara intressant. Och efter cirka 20 års egenstudier, så har jag alltså kommit fram till följande:

När tårarna har varit varma, så har jag alltid gråtit över något som har hänt nu. Det kan ha varit en besvikelse eller motgång. Oro, skam, raseri eller varför inte en av alla dessa kraschade kärleksaffärer.

Det viktiga har varit nutid, att det onda har hänt nu. Att det hände i år, förra månaden eller kanske bara för någon minut sedan.

De kalla tårarna har gjort en mycket längre resa. De kalla tårarna börjar rinna när en gammal sorg har vaknat till liv, en bortglömd sorg som plötsligt skjuter som en projektil mot ytan. De kalla tårarna bottnar alltid i något obearbetat, i något undanstoppat och sorgligt, i något som har hänt för kanske tjugo, trettio eller kanske fyrtio år sedan. En envis och tålmodig sorg som har legat gömd djupt därinne i kroppen och väntat på sin tur.

Och här kommer den. Och de kalla tårarna börjar rinna.

Ja, det här var mina teorier om varma och kalla tårar och deras olika ursprung.

Så håll koll till nästa gång: Är dina tårar varma eller kalla?

Följ ämnen i artikeln