Mejla

Oisín Cantwell

Hotet var falskt alarm – men hatet var på riktigt

Publicerad:
Uppdaterad:

Gefle Dagblad har bombhotats, meddelade polisen i onsdags och ryckte ut till försvar för det fria ordet.

Det blev ett liv och ett kiv. Försöka tysta en tidning för viktiga avslöjanden om våldsförespråkande islamister i en moské?

Ett hot mot yttrandefriheten och demokratin! röt branschorganisationen Tidningsutgivarna. Oacceptabelt! dundrade Journalistförbundet medan Expressen som stöd publicerade den artikel i lokaltidningen som påstods ha utlöst hotet.

Nästa morgon lades emellertid en diskret komplettering av informationen om händelsen ut på ordningsmaktens hemsida.

"Polisen beslutade klockan 07:16 att insatsen kring lokaltidningen Gefle Dagblad avslutas. Under utredningen har förundersökningsledaren omrubricerat brottet till falskt larm".

Vad hade hänt? Jo, ett förhör med den operatör som tog emot samtalet hade gett vid handen att inget brott begåtts mot tidningen. Visserligen hade den kvinna som anonymt ringde polisens kontaktcentra varit arg på Gefle Dagblad. Och hon hade sagt någonting om en bomb. Men något hot var det inte tal om.

Därmed kunde denna historia vara slut. Den stämde för all del inte, men shit happens och mediebranschen hade ju ingen anledning att tro att den egentliga storyn var att en operatör borde tvätta öronen oftare.

Men en människa har faktiskt blivit hotad. Hon heter Marwa Karim och är en 19-årig muslimsk tjej som driver en populär blogg. Kommentarerna började hagla in så fort "bombhotet" blev känt.

"Äckliga lilla självmordsbombare, skjut dig själv", "Inte undra på varför vårt land ser ut som det gör, det är ju pga av er terrorister ", "Vad säger du nu då jävla svartskalle?", för att ta några exempel.

Att Karim inte har ett dugg med tidningens avslöjande att göra spelade ingen roll. Svartskalle som svartskalle.

Det gick så långt att Karim kände sig tvungen att på sin blogg skriva att hon, precis som muslimer i allmänhet världen över, avskyr politiskt våld och att hon inte sympatiserar med terrororganisationen Islamiska staten.

Först sedan det visat sig att polisen gjort bort sig lugnade det ner sig. Rasisterna hittade snabbt någon annan att hata och hota.

Det var rätt och viktigt att stå upp för Gefle Dagblad. Men vem ger Marwa Karim sitt stöd?

Av: Oisín Cantwell

Publicerad: