Jessica Stegrud är folkvald – tyvärr

I alla andra partier hade Jessica Stegrud blivit utesluten

Så har det hänt igen: Sverige drabbas av ett terrorattentat, en sverigedemokrat osäkrar sin mobil och säger sig sen vara missförstådd.

I alla andra partier hade Jessica Stegrud blivit utesluten, men hon är innesluten i en gemenskap där nån alltid sitter eldvakt. Grytan måste ständigt hållas kokande med attacker mot muslimer eller de som man anser bär ansvar för att Sverige har ”så många” muslimer.

Gå inte på det där, sa Fredrik Reinfeldt i Aktuellt i tisdags, när lade fram populisternas logikkedja. Attentatet mot svenska fotbollsfans i Bryssel har alla komponenter för hur man kan utnyttja en situation: en våldsam händelse, den utlöser en oro, den försöker man fästa på någon, ”en folkvald representant för demokratin” och så rör man ihop allt.


Det tar några sekunder innan jag fattar att Reinfeldt pratar om sig själv. Han säger att han inte tillhör ”eliten”, att han är folkvald som ordförande för Svenska fotbollförbundet. När skedde det?

Jessica Stegrud däremot är folkvald. Tyvärr.

Jag förstår att han måste kommentera Stegrud-skiten när han får frågan i studion, men det hade varit bättre att avstå och låta andra sköta snacket. Reinfeldt har ingenting att försvara, det är inte hans heder som står och väger – alla utom SD är överens om att påhoppet var förvirrad idioti. Å andra sidan: att aldrig röra vid skit är också en elitinställning.

Gå inte på det där, sa Fredrik Reinfeldt i Aktuellt i tisdags, när lade fram populisternas logikkedja.

Jag skulle vilja veta om Reinfeldt försökte påverka UEFA att stoppa matchen? Sa han nånting under den första halvleken eller stirrade han bara uttryckslöst på bollens väg från den ena foten till den andra?


Jag tar ändå fasta på det där att andra försöker utnyttja en skakande situation. Ulf Kristersson var rakryggad när han sa att det ligger ett visst korn av sanning i påståendet att Socialtjänsten omhändertar barn som far illa. Det är nämligen deras uppgift.

Men sen snubblar statsministern över till koranbränningarna, att de visserligen är lagliga men ändå olämpliga.

Jag har skrivit det förut och jag gör det igen: var går gränsen? Vilka religionskritiska uttryck tror regeringen att islamisterna tycker är okej? Mer intellektuella metoder såsom en roman, en tecknad hund eller en satirtidskrift har ju knappast behandlats mildare.


Ulf Kristersson säger att vi ska möta terroristerna med mer demokrati – och mer säkerhet. Problemet är, att de stora lagförslag som nu ligger på bordet, kan användas till allt möjligt annat än det de är avsedda för. Sverige är, som advokat Thomas Ohlsson påpekade häromdagen, på väg att bli ”en auktoritär stat”.


Som sagt: Gå inte på det där.