Persson åker på stryk i vårens enda heta fråga

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-04-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Storm i ett vattenglas när riksdagen ska rösta om över- gångsregler

Medan Göran Persson fortfarande ligger och sover borta i USA lider han ett förödmjukande nederlag i riksdagen.

Regeringen åker på stryk i vårens enda heta politiska fråga.

träffar presidenten Det har tisslats och tasslats i riksdagens korridorer inför dagens omröstning om övergångsregler för nya EU-medborgare. Men Göran Persson kan inget göra - han är i USA och träffar Bush i dag.

Det är sällan nerverna ligger utanpå i riksdagen. Men inför förmiddagens omröstning om övergångsregler för EU:s nya medborgare surrade huset av rykten om taktikröstning, brev delades ut om vad man i så fall borde göra, parlamentarisk praxis snabbutreddes. Ledamöterna hade för en gångs skull riktigt roligt.

Alla andra svarar ja

Sakfrågan är ganska enkel. Ska medborgarna i åtta av de länder som blir medlemmar i EU på lördag särbehandlas? Eller ska de ha samma rättigheter och skyldigheter som alla andra?

På den senare frågan svarar regeringen nej. Medan alla andra partier i princip svarar ja. Eftersom regeringen inte har egen majoritet i riksdagen faller, under förutsättning att inget oförutsett inträffar, deras förslag. De nya EU-medborgarna ska behandlas precis som de gamla när de söker jobb eller arbetar i Sverige.

Konsekvenserna av regeringens nederlag blir inte särskilt omfattande.

Regeringens auktoritet undergrävs - tillfälligt. Göran Persson, som i dag träffar George W Bush i Vita huset, är van att få som han vill. Det fick han inte den här gången.

Det var länge sedan regeringen rosade marknaden med offensivt nytänkande. Men oppositionen har inte utnyttjat situationen. Kan segern över regeringen leda till en nytändning?

Om tiotusentals människor från Polen, Ungern, Baltikum, Tjeckien, Slovakien och Slovenien väller in över gränsen, tar underbetalda jobb och skickar barnbidragen till frugan och barnen i hemlandet vet vi inte än.

Ingen massflytt

Men inga historiska belägg finns för att det skulle bli på det viset. När Sverige, Österrike och Finland blev medlemmar i EU 1995 ledde det inte massflyttning från dåvarande EU:s fattigaste delar, Syditalien, Sydspanien, Grekland och Portugal. Tvärtom hävdar många ekonomer att för få flyttar mellan EU:s olika länder.

Vårens heta politiska fråga kan alltså visa sig vara en storm i ett vattenglas. Heta känslor, många gester, mycket snack.

Men få avtryck i verkligheten.

Reglerna riksdagen ska rösta om i dag

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln