Är vi redo för en värld där bara hälften jobbar?

Ett jobb för alla är inte längre framtiden.

Robotar gör vårt jobb.

Och då handlar det om ­bilar som kör sig själva och du sitter i baksätet. Det handlar om flygplan utan ­piloter och industrier utan arbetare.

Om tio år finns det ingen ­personal i kvartersbutiken eller på stormarknaden. Du tar vad du vill ha och checkar ut med kortet. Om du studerar är det bara nätet som gäller. Och bussar, taxi, truckar, bensinstationer och leveranser sköts av olika ­robotar. Till och med trafikpolisen är en robot.

Det kallas för ”The Great Reset” och den engelska tidningen Observer (den 19 maj) ­redogör för den nya utvecklingen. Och när robotarna ­tågar in, är det framför allt medelklassens jobb som försvinner. I nuläget är det ingen som vet hur de förlorade ­jobben ska ersättas, men en del tror att bara en välutbildad elit kommer att ha ett välbetalt jobb i framtiden. Andra tror att i alla fall hälften av världens befolkning kommer att ha ett heltidsjobb.

Men är vi redo för en värld, där bara hälften av oss arbetar?

En del forskare tror att robotar kommer att leda till stagnation: att den tekniska innovationen som skapat de nya ekonomierna har kommit till vägs ände.

Andra tror att teknologin och den vetenskapliga kunskapen når nya höjder. Att den inom 100 år kommer att överträffa utvecklingen ­under de senaste 500 åren.

Vad kommer att hända?

Enligt den engelska tidningen Observer (den 19 maj) kommer de nya jobben att skapas inom fyra områden:

1 Mikroprodukter, mikroenergi, en massproduktion som triggar det individuella.

2 Rådgivning, coaching, omsorg, mentorskap, medicinsk vård. Läkare och sjuksköterskor sökes. Kropps­delar ska ersättas och trimmas: organ, hud, njurar, hjärtan. Syn, smak, hörsel.

3 Hur tar vi fram ny föda och effektivare energi? Hur sparar vi vatten? Hur möter vi befolkningsökningen? Hur utvinner vi nya mineraler i jordskorpan? Kan vi odla mat i oceanerna?

4 Digital management skapar nya industrier. Efterfrågan ökar på skräddarsydd journalistik, sociala medier, cybersäkerhet, software, ­urval av information och ­datorvetenskap. Hej då med det digitala skräpet.

Hur kommer det att gå?

Ingen vet.

Men så mycket vet man: 2/3 av det vi konsumerar i dag var inte ens uppfunnet för 25 år sedan.

Följ ämnen i artikeln