Varför vill ni mörka?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-05-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen döljer politisk dynamit eller pinsamheter

Hellre än att bevisa att han var på jobbet offras, eller offrar sig, Lars Danielsson.

Vilka mörka hemligheter vill regeringen dölja?

510 dagar efter flodvågskatastrofen tar Lars Danielsson, statsministerns högra hand, ledigt från jobbet på obestämd tid.

Danielsson anger privata skäl för sin "timeout". Han ska samla kraft, fundera och ta hand om sin familj.

Men det är inte privatpersonen Lars Danielsson som är ifrågasatt. Det är yrkesmannen.

Statsministerns närmaste man minns inte vilka han ringer till, inte ens en så speciell dag som annandagen 2004. Statsministerns närmaste man kommer inte ihåg vad han informerade statsministern om, inte ens när en sju meter hög våg rullat in över ett turistparadis med många semestrande svenskar.

Fem hemligstämplar

Statsministerns närmaste man säger att han åkte till jobbet, två gånger till och med, under annandagen. Men ingen har träffat honom. När media, och privatpersoner, vill ta del av uppgifter som styrker Lars Danielssons version så hemligstämplar regeringen. Inte en gång. Utan åtminstone fem.

Vad det än är som Lars Danielsson döljer så är det antingen fruktansvärt pinsamt. Eller också är det politisk dynamit.

Oavsett vilket offras, eller offrar sig, Lars Danielsson. Det är bättre att han tar ledigt än att regeringen ändrar sig och offentliggör inpasseringsloggarna till statsrådsberedningen.

Timeout ger maximal frihet

Lars Danielsson har jobbat tillsammans med Göran Persson sedan denne blev statsminister. Persson är beroende av den plikttrogne arbetsmyran Danielsson.

Men Göran Persson förefaller också tycka att det är bra att Lars Danielsson tar långledigt. Hellre det än att lägga bevisen på bordet om att Danielsson gjorde det han påstår-åkte till jobbet.

Man behöver inte vara särskilt misstänksam för att fundera över vad det är för mörk hemlighet regeringen till varje pris vill dölja. Men det är upp-enbarligen viktigare än Lars Danielsson, statsministerns närmaste man.

Danielssons "timeout" skapar

maximal valfrihet för Danielsson och hans chef. Beroende på vad som känns bäst kan Lars Danielsson komma tillbaka när de envisa frågorna om händelserna på annandagen 2004 tystnat. Eller också lämnar han jobbet som statsministerns statssekreterare för gott.

Inte sugen på att prata

JO utreder, bland annat efter anmälan av en av de folkpartister som spred osanningarna om Lars Danielssons otrohet i cyberrymden, Danielssons förehavanden den 26 december 2004. Om inte heller JO lyckas ser det rätt mörkt ut för den som vill veta. Huvudpersonen är inte särskilt meddelsam.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln