Folkliga – eller bara töntiga?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-12-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Statsminister Reinfeldt gör som Persson – spexar i tv

En statsminister benådar en gris.

En annan dansar med en utklädd ko.

De balanserar på slak lina. Mellan löje och folklighet.

I kväll räddar statsminister Fredrik Reinfeldt (m) griskultingen Smulan. Hon slipper dö juldöden. Tidigare i veckan sjöng han en julsång i barnprogrammet Bolibompa.

Dansade med Doris

Reinfeldt är inte ensam om att inte att begränsa sina tv-framträdanden till politikernas traditionella arena, nyhets- och debattprogram. Företrädaren Göran Persson (s) gjorde samma sak.

Mest spår har Perssons dans med kossan Doris satt. Men även gullandet med en Kristian Luuks dotters hamster Polly har gått till tv-historien.

Frågan varför både Fredrik Reinfeldt och Göran Persson väljer att framträda i barn-, ungdoms-, nöjes- och soffprogram är enkel att besvara. De tror att de har något att vinna.

Svår balansgång

Statsministern är den främsta symbolen för folkstyret. Vart fjärde år utser väljarna en ny riksdag som i sin tur utser den regeringschef som styr landet till nästa val.

Statsministerns balansgång är inte alldeles enkel. Han, för hittills har det inte varit något annat kön på den posten, vill givetvis åtnjuta allmän respekt för sitt sätt att sköta uppdraget.

Men dessutom vill han visa att han är något mer än en kostymklädd man som står i riksdagen och talar fikonspråk. Han vill tona fram som en människa, the guy next door, nästan lika vanlig som vem som helst.

Därför uppträder både Persson och Reinfeldt hos tv:s skojigaste radarpar, Filip&Fredrik. Därför ställde de under valrörelsen upp tillsammans med hustrun i TV 4:s mjukisprogram på söndagsmorgnar.

Håller sig på banan?

Att moralisera över det är lika hopplöst som att säga att domare aldrig får skämta, ens på fritiden.

Om statsministern halkat ner i löjets dike, eller fortfarande håller sig på vägbanan, avgörs av betraktaren. Det en tycker är skojigt kan vara långt över gränsen för en annan.

Frågan är vad Smulan och Polly tycker?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln