Allt kopplat till Palme går tydligen att sälja

Det råder Palmemordshysteri i Sverige.

Varenda liten detalj om det skändliga brottet vaskas fram igen och de mest perifera detaljer genererar ett oproportionerligt medieintresse.

Häromdagen sattes ett nytt rekord i att koka soppa på en spik.

27 år efter skotten på Sveavägen ägnade den andra kvällstidningen hela löpsedeln åt det faktum att Leif GW Persson kommit över ett allmogeskåp som tillhört den för mordet friade Christer ­Pettersson.

Ett så underligt argument för att k­öpa lösnummer har jag inte sett sedan­ jag själv jobbade på tidningen och dåvarande chefredaktören tvingade nattchefen att köra hela ­löpet med Pekka Langers löständer. Illustrerat med en hårt beskuren bild av den gamle radiomannens öppna mun.

Nåväl, allmogeskåpet.

Artikeln om denna väggmöbel ­belastas inte av påträngande mycket fakta.

GW redovisar att han fått skåpet som Petterssons släktingar inte ville ha och att han satte in lite pengar till Brottsofferfonden som en slags ­betalning. Vidare avslöjar han att skåpet innehöll en hästsko och en kortlek samt lite korkar, och att det nu hänger i hans jaktbar i Sörmland.

Det hänvisas till en stuga Pettersson ska ha köpt i Dalarna, troligen avses det ruckel han ärvde i Hälsingland.

Gert Fylking, som besökte rucklet tillsammans med Pettersson, intervjuas och säger att han inte känner till skåpet. Jag själv tillfrågas om ­huruvida jag sett skåpet i GW:s jaktbar, vilket jag inte gjort. Christer ­Petterssons släktingar avböjer att ­säga något om skåpet.

Även Olof Palmes söner nobbar skåpkommentarer.

Inget världsscoop, således. Snarare ett exempel på att allt tydligen går att sälja just nu, om det på allra minsta vis kan kopplas till mordet på Olof Palme eller den eländiga polisutredningen som följde.

Viktiga skäl till detta är förstås dokumentärfilmen/tv-serien om Olof Palme som visades för en tid ­sedan, och dramaserien som byggde på GW:s trilogi ”Välfärdsstatens fall”. Båda rönte allmänt intresse och stor publik.

Lägg till detta förnyade resonemang om huruvida mördaren deltog i en politisk konspiration eller om det helt enkelt var mannen som ägde allmogeskåpet.

Jag jobbar själv i underhållningsbranschen, och vill inte hacka i onödan, vare sig på en gammal arbets­givare eller på en ung journalist. Men en del av det Palmerelaterade press­materialet har noll och ingen verkshöjd.

Fortsätter det i samma riktning kommer de snart att ­sälja tandkräm och chips som kopplar till mordet på en svensk statsminister.

Nya trälarna

Låga löner.

Journalisterna Anna-Lena Norberg och Thomas Lundh har skrivit reportageboken ”De nya trälarna”, om arbetare från EU-länder som ­jobbar för så låga löner som 15 kronor i timmen. I Sver­ige.

Vårtecken

Båtdags.

Säkraste vårtecknet: ­Båtmässan i Älvsjö slår upp ­portarna i morgon. Enda ­problemet på plats brukar vara att det är så många bryggseglare som ska snacka om flytetygen, att man knappt hinner titta på dem.

Följ ämnen i artikeln