Sveriges muslimer har fått tillfällig upprättelse

Utrikesminister Tobias Billström på Nato-toppmötet i Vilnius den 12 juli.

Det var svårt att inte frusta ut semesterläsken genom näsan förra veckan, när utrikesminister Tobias Billström bjöd in en världsomspännande muslimsk organisation till Sverige för ett möte om kampen mot islamofobi.

I inbjudan till de 57 länder som deltar i Islamiska konferensorganisationen (IKO) utvecklade Billström nämligen: ”Under många år har Sverige välkomnat en stor grupp muslimer från många olika länder, en grupp som berikar vårt land”. 

Låt oss först av allt sända en tanke till regeringens migrationspolitiska gren Sverigedemokraterna, vars ihärdiga arbete att misstänkliggöra landets muslimer just åkt på vad som måste betraktas som sitt största bakslag i modern tid. Av en allierad!
Men: Jag tror inte att jag går främmande makts ärenden när jag påminner om att det inte alltid låtit så här från Moderaterna.

 

Det har gått två år sedan Ulf Kristersson i en partiledarutfrågning i Sveriges Radio sa att det var ”uppenbart att invandringen i Sverige har blivit en belastning”. Våren 2020, twittrade Tobias Billström ut en teckning av sig själv föreställandes en överdimensionerad gränsvakt. Texten löd: ”I respons till president Erdogans utmaning idag mot EU är det dags att höja våra nationella och europeiska gränsbarriärer. Regeringen bör nu omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal. Snabbt och omgående. Utan dröjsmål. #aldrigmer2015 #svpol”
Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan hade just ”vridit på kranen”, som han charmant kallade det när han öppnade landets gräns mot Grekland för flyktingar från Syrien. Han hotade med att göra detta med jämna mellanrum efter 2016 då EU slöt ett avtal med Turkiet där man lovade betala turkarna för att ”hjälpa de syriska flyktingarna på plats”. Erdogan menade att betalningen kom för långsamt.

 

Han var den svenska regeringens huvudvärk då och Erdogan är regeringens huvudvärk nu. Ulf Kristersson hade ju både skakat tass och hållit pressträff om Nato-inträdet häromdagen när den turkiske ledaren spelade honom ännu ett spratt. Turkiet hade plötsligt inte alls så bråttom att rösta för Sveriges ratificering och la istället fram ytterligare några krav på en ny plan för ”bekämpningen av terrorism”. Dessutom stänger det turkiska parlamentet och öppnar först i oktober, lät den turkiske presidenten meddela.

Reflektion: Vårt Nato-öde är fortfarande i en turkisk autokrats händer, hur mycket diplomatisk akrobatik svenska representanter än ägnar sig åt.

Reflektion 2: Vilka dundersommarlov man får som parlamentsledamot i Turkiet!

 

Men en god sak har i alla fall kommit ur den svenska ivern att äntligen få ingå en kärnvapenallians med Turkiet: Sveriges muslimer har fått tillfällig upprättelse. Man kan hävda att det inte känns rakt av genuint, givet både Kristerssons och Billströms SD-närmande de senaste åren, både i retorik och praktik. Men låt oss backa bandet lite. Bilden Billström (olovligt) publicerade på sitt Twitterkonto häromåret kom nämligen från en intervju med den dåvarande migrationsministern i tidningen Vi från 2014, illustrerad av tecknaren Graham Samuels. Det var ett porträtt av Billström på sin sista tjänsteresa efter valförlusten samma år, en minister som under åtta år i regeringsställning sett 167 000 människor beviljas uppehållstillstånd i Sverige – och var stolt över det. Tittar man noga på teckningen ser man att ”gränsvakten Billström” inte alls sätter stopp för förbipasserande bilar. Han småler snarare, stolt över sitt värv.