Trögflytande och trist har blivit jättetrendigt

Gröt, jag säger bara, mera gröt!

Risgrynsgröt, nävgröt, kornmjölsgröt, klappgröt, rågmjölsgröt, blåbärsgröt och havregrynsgröt.

Hela mitt liv har i princip gått ut på att undvika gröt, att i alla lägen undvika alla sorters gröt.

Gröt är klister, kallt och äckligt.

Gröt är dova kräkreflexer.

Och det här har förstås med min barndom att göra.­ Då åt man gröt. Alla barn i alla familjer åt gröt. Gröten ställdes fram på vaxduken och det förväntades att man skulle äta den.

Det gjorde inte jag.

Men tog man bort gröten och ersatte den med något annat? Med till exempel en kopp te och en macka med ost? Otänkbart. På den här ­tiden åt man vad som serverades. Fanns inget annat sätt att tänka. Och där satt jag med gröten och timmarna­ gick. Till sist kom någon och sa: ”Två tuggor.” Öppnade­ munnen och den här ­pers­onen sa: ”Så tar vi två ­tuggor till.”

Sedan bars gröten bort.
 

Så kom 50-talet och cornflakes och gröten bars iväg för gott.

Tills för ett halvår sedan.

Som så många andra har jag också fått känning av ­magen. Den har blivit grinig och irriterad, helt enkelt.

Min vän K sa: ”Prova havre­grynsgröt”.

”Aldrig i helvete.”

”Du kan ha något gott på”, sa hon och gav några exempel: nötter, sylt, banan, blåbär, tranbär, hallon, skivor av persikor och äpplen, honung, gojibär, russin, råsocker och kanel. ”Det är bara att välja.”

Hon hade rätt: Det tar ­bara tre minuter att koka till ­exempel havregrynsgröt och med ett jättelager av något ”gott”, glider gröten ner. Och ­sedan känns magen som en … siden­kudde.

Som en varm, lugn sidenkudde. Fler fördelar: Du blir inte längre ­lika hungrig. Du blir inte längre­ lika ­sugen att hela tiden stoppa i dig något och allt ­oftare ­kommer du att hoppa över det där beroendefram­kallande ­godiset. Och ett och ­annat kilo kommer att försvinna ­utan att du ens ­behöver tänka ordet … ­”banta”.
 

Som detta inte var nog: Den engelska tidningen Guardian skriver att gröt är trend, en jättetrend. Gröt kallas livs­stilens ”Heliga Graal” och serveras på olika lyx­krogar. Den engelska sandwich­kedjan Prêt A Manger serverar 50 000 portioner gröt i veckan och i New York säljs havregrynsgröt för 16 dollar portionen.

Ja, detta om den enkla, ­billiga gröten.

Tro, det om du vill.

Följ ämnen i artikeln