Livslängden ska styra pensionsåldern

Uppdaterad 2013-04-10 | Publicerad 2013-04-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annika Creutzer om Pensionsåldersutredningen

Pensionsåldern ska styras av hur länge vi lever, inte vad riksdagsledamöterna tycker. Det är Pensionsåldersutredningens budskap.

Dessutom ska LAS-reglerna ändras så att vi får rätt att jobba kvar till vi är 69 år.

Den stora nyheten i Pensionsåldersutredningen, som lades fram på tisdagen, är att vi får en flytande pensionsålder som ska styras av livslängden – inte av politiska beslut. När vi blir allt äldre följer alla pensionsåldrar med uppåt. Det gäller till exempel garantipensionen som i dag kan tas ut från 65 års ålder. 2019 är troligen den gränsen flyttad till 66 år, 2022 till 67 år och 2034 till 68 år. I dag får du också a-kassa och sjukpenning till 65 års ålder. När riktåldern flyttas så följer även dessa åldersgränser med.

Ingemar Eliassons utredning innehåller även förslag till hur vi ska orka arbeta längre. Bland annat måste stora resurser sättas in för att förbättra arbetsmiljön, menar utredaren. Det ska också vara möjligt för dem som började arbeta tidigt och arbetat i många år, att få ut pension tidigare än enligt de föreslagna åldersgränserna.

Bland de 50-talet förslagen finns också med att den som arbetar efter 65 år ska kunna göra det utan att varken garantipension eller bostadstillägg sänks. I dag ger en intjänad 100-lapp nästa lika stor sänkning i pension och bostadstillägg och det gör att många väljer att inte arbeta. Även den som vill studera för att byta karriär sent i livet ska kunna göra det. Studiebidraget förlängs till 57 års ålder och det föreslås ett särskilt bidrag till äldre studenter för att locka till studier.

Det är en lång process innan förslagen kan bli verklighet. Först ska utredningen ut på remiss. Sedan ska den tillsammans med andra pensionsutredningar, bland annat om AP-fondsförvaltningen, stötas och blötas bland partierna som är med i Pensionsarbetsgruppen (regeringspartierna och socialdemokraterna). Helst ska också de andra partierna vara med i en bred överenskommelse. För ändras något ska det ske med bred enighet, lovade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som också deltog i pressträffen kring utredningen.

Med stor sannolikhet blir det mesta i utredningen så småningom verklighet. En så viktig utredning läggs inte fram utan att det bakom kulisserna redan har sonderats om det finns en politisk möjlighet.

Alternativet till höjda pensionsåldrar är också att vi hade fått höja skatterna eller sänka pensionerna eftersom de ska räcka längre och det är ännu mer politiskt och ekonomiskt omöjligt.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln