Dags att njuta av vårt väder så länge det går

Torka, vattenbrist, floder, stormar, värmeböljor och brutala växlingar i vädret.

Tänk om man kanske skulle passa på att njuta av den här oresonliga våren trots allt?

Av blek sol och en kall vind som sveper.

Av vårlök i det gröna.
 

Enligt världens främsta väderexperter är det tuffa tider på gång. Och de hårda tiderna väntar strax bakom hörnet. Och forskarna spår, att de dramatiska klimatförändringarna är här för att stanna.

Den engelska tidningen Observer (14 april 2013) har rapporterat om två konferenser där experter diskuterat hur maten ska klara av att mätta alla nio miljarder munnar om cirka 50 år.

Frank Rijsman, chef för 15 internationella forskningscenter, säger att världens matproduktion måste öka med 60 procent för att hålla jämna steg med den snabba befolkningsökningen. Och till den rekordsnabba ökningen av allt fler människor, ska då läggas de lika snabba klimatförändringarna.
 

Men experterna säger att de inte är så oroliga för att den totala matproduktionen ska minska. Det stora bekymret gäller framför allt den miljard människor som redan i dag lider av brist på mat.

Det är som det brukar: De som redan inget har, kommer i vanlig ordning att drabbas hårdast.

Inte ens det rika och välmående USA slipper undan. Klimatforskare spår att USA:s jordbruksekonomi kommer att tvingas till en rad drastiska förändringar under de närmsta 30 åren. Det varma klimatet förstör skördarna och tros skapa ett oberäkneligt väder, som ingen kan förutse. Ett exempel är förra årets torka, som slog ut skördarna över två tredjedelar av USA.
 

Men det är inte bara skördarna som får ta stryk. Boskapsuppfödning, fruktodlingar och vinindustrin spås hårda ekonomiska smällar: Vinindustrin i Kalifornien väntas sjunka med 70 procent fram till 2050.

Fler förändringar: Veteproduktionen förväntas sjunka med 33 procent i Ryssland och med 19 procent i Ukraina. I de bördiga flodområdena i nedre Mekong, som omfattar Vietnam, Kambodja, Thailand och Laos, tror man att temperaturen kan stiga två gånger så mycket som beräknat. Och i så fall kan det om 40 år förstöra matförsörjningen för 100 miljoner människor.

Är inte det här katastrofscenariot som en fingervisning att det gäller att njuta här och nu?

Att alltid njuta här och nu.

Följ ämnen i artikeln