Journalistik handlar om att ställa sig upp

I Medelhavet räddades 1 892 människoliv av Gula båtarna.

Det är på det planet till Spanien som en medpassagerare blir sjuk. Den äldre damen i vit kofta sitter bara några rader framför mig när hon plötsligt får svårt att andas. Det plingar i paneler runt omkring och även jag larmar efter flygplanets personal. Det dröjer inte ens en halv minut innan utropet kommer.

Flera av oss har tyvärr kanske hört det förr.

”Finns det någon läkare ombord?”

Varpå tio personer ur samma resesällskap ställer sig upp som på givet kommando. Ett kommando det ju inte var.

Det var en fråga.

Men för just de tio personerna ombord, som visar sig vara ett gäng läkare på resa med gamla kurskamrater, så finns det inget val.

Man ställer sig upp när det gäller.

Om man på riktigt vill göra världen bättre för sina medmänniskor så kan man inte sitta på sin stjärt och gnälla över andra som står upp, som åtminstone försöker.

Som när Aftonbladets stabschef Magnus Ringman kom på att vi inom den mediekoncern där vi ingår, Schibsted, har flera bolag som varje dag når 4,1 miljoner svenskar. Vi, Svenska Dagbladet, Blocket och de andra bolagen i Schibsted samlade in pengar. Vi samarbetade med Sjöräddningssällskapet som placerade två räddningsbåtar i Medelhavet. Vi tidningar hade medarbetare ombord som rapporterade direkt från räddningsinsatserna.

En av våra medarbetare, Peter Wixtröm, utbildade sig själv till fullfjädrad sjöräddare efter sin insats i det grekiska kalla höstvattnet och är nu knuten till sjöräddningsstationen på Dalarö.

För Magnus och Peter och många fler i räddningsprojektet så handlar det handlar om att ställa sig upp.

Händelserna och handlingarna beskrivna ovan är konkreta.

Den äldre damens liv kanske inte räddades, jag vet inte om hon svävade i direkt livsfara, men det förbättrades väsentligt. Hon blev lugn.

Journalistik kan också vara direkt, bli konkret och leda till handling och förbättring. För en enskild människa som, när historien får ljus, kan få rätt i sin talan mot exempelvis en myndighet eller sjukvården.

För oss på Aftonbladet handlar journalistik om att med ord och bild försöka göra Sverige bättre och världen mer begriplig.

För mig handlar det om att inte sitta på stjärten och gnälla.

Det handlar om att stå upp.

Följ ämnen i artikeln