Farfars mor fick inte ”upptäcka sig själv”

Är friheten alltid störst?

Är på Riksarkivet i Stockholm och ­söker mina rötter. Släkten som har slunkit ner i jordens mörker eller upp i himlens lätthet.

Här i en husförhörslängd från 1874, så hittar jag Ingeborg Lovisa Sophia Segerdahl.

Min farfars mamma.

En kvinna som jag aldrig har hört talas om.

I min familj, så har man, med något undantag, ­beundrat männen. Det är deras historia som har malts. Kvinnorna har inte varit några piplärkor, men det är mannen som har ­hissats i topp.

Och kanske är det därför, som jag kisar mot min farfars mors öde. Hon är 19 när hon får sitt första barn, hon är 34 när hon är mamma till sju.

Men hon är inte ensam. Här finns också pigorna ­Agda, Margareta, Anna ­Sofia och Greta, tre drängar och fem ”tjänstefolk”.

Försöker föreställa mig hur den här Familjen fungerar och vad som händer i det där överbefolkade huset i ­Sillre i Västernorrlands län?

Och så tänker jag på ­Familjen i dag. Hur den har löst upp de gamla strukturerna och hur den verkar rusa mot något annat och friare … ja, inte vet jag.

Det är många tecken i skyn.

Den traditionella Familjen är ifrågasatt.

Man skjuter upp den. Man hoppar över den. Man är glad om man slipper den. Att man slipper trassla in sig i dess innersta kärna.

En trend: unga framgångsrika män skjuter upp Familjen så länge de kan. Och de skjuter upp den och skjuter upp den.

Cirka 50 procent av alla äktenskap spricker.

I den aktuella antologin ”Happy, happy” drar författarna Maria Sveland och ­Katarina Wennstam ett ­extra och ljudligt varv på frihetspositivet: att skilja sig är att ”befria sig”. Att skilja sig är att ”upptäcka sig själv”.

Inte nog med det. Den äldre kvinnan drar också en lans för friheten. I rapporten ”Living as single woman in later life” berättar socio­logerna Charlott Nyman och Lars Evertsson att en kvinna 50+ bara ser ljust på livet som singel.

Hon kan jobba så mycket hon vill och när hon vill. Hon kan umgås med vem hon vill, när hon vill och hur ofta hon vill.

Hon slipper ”anpassa” sig. Hon slipper rätta sig efter andras behov.

Men hur mycket frihet svepte runt Sophia ­Segerdahl när hon gled mot de 50?

Yes, här står det: när Sophia var 47, så födde hon sitt nionde barn.

Följ ämnen i artikeln