Det välorganiserade Sverige är en illusion

Så sprack den svenska självbilden igen. Vår beredskap var inte god. Gapet mellan makten och panikslagna medborgare blottlades. Det var den värsta skogsbranden i modern tid och på skånska Österlen semestrade generaldirektör Helena Lindberg, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Att svara i telefon fick räcka. Så kunde hon gå och bada mellan varven.
Även i huvudstaden rådde värmebölja. Inte heller landets politiske ledare tyckte att han behövde störta till platsen för att ge sitt moraliska stöd. Fyra dagar senare fruktade hela Norberg att de måste evakueras, länsstyrelsens hemsida brakade ånyo ihop och bönder i Väster­färnebo bildade en egen brandkår. Då - och efter ett tårt­kalas - tog Fredrik Reinfeldt till orda.

Alltså: Ytterligare ett haveri i katastrofberedskap. Det Sverige vi tänker på som välorganiserat finns inte. Är en illusion.

Och så denna märkvärdiga lojhet.

Häromdagen kunde vi gratulera oss till 200 år av fred. Säkert del av problemet. När oerhörda saker händer syns de osannolika med tanke på att något liknande aldrig hänt, i vart fall inte här.
Och de ansvariga har aldrig ansvar. Det stora skogsbolaget marknadsför sig på ansvar: ”Att äga, vårda och bruka skog innebär ett stort ansvar.” (Man har olyckligtvis även formulerat sig: ”På Stora Enso Skog kan vi utan att överdriva säga att vi brinner för skogen.”)

Skamlöst kör Stora Enso ner ansvaret till gubbarna i skogen. De lokala entreprenörerna på plats ska fatta besluten. ”Vi har följt våra rutiner”, säger vd Martin Holmgren stenhårt. Vad betyder ordet ansvar för honom?
Alla vet att markberedning med maskin vid extrem skogsbrandfara utan brandvakt är farligt, vårdslöst. Alla andra skogsbolag följde den regeln. Hur många tror att just den här maskinföraren insisterade på att ensam jobba vidare i kruttorr skog, i hetta och med friska vindar?

Polisutredning pågår. Regeringen har beställt en utredning. Mer finns att rota i, om myndigheternas lathet, passivitet, förvirrade organisation. Men när det gäller krisberedskap kan granskning när som helst kallas samhällsfarlig. Som efter tsunamin: Regeringen valde att hemligstämpla magnetbanden på datatrafiken i regeringskansliet efter katastrofen i Thailand 2004.

Sverige är ett välorganiserat land, kan man tro. Vill vi tro. Jag tror att den själv­bilden mår bra av en översyn. Och snälle gode Gud, låt det inte bli krig.

Följ ämnen i artikeln