Att barn åtalas för tre mord och sju mordförsök är unikt

Avspärrningar efter mordet i Västberga.

Barn misstänks ha beställt och utfört tre mord och sju mordförsök.

Dagens åtal skriver in sig i svensk kriminalhistoria.

Inom loppet av ett dygn förra hösten sköts tre personer ihjäl i Västberga och Tullinge.

I ett av hemmen dödades en 40-årig man. Ytterligare en kvinna i familjen skadades allvarligt. Barnet hon höll i famnen skadades också.

25 timmar senare sköts två kvinnor ihjäl i huset i Tullinge. En kvinna och tre barn klarade sig utan skador.

Tre ungdomar, juridiskt sett ännu barn, kommer att ställas inför rätta som misstänkta för att ha spelat avgörande roller i attentaten.

Den utpekade skytten, som var 16 då morden begicks samt en 15-årig pojke som påstås ha lejt torpeden och en 16-årig flicka som åtalas för medhjälp till samtliga mord och mordförsök.

Åklagare Helena Nordstrands bevisning ser, i varje fall vid en första anblick, tämligen stark ut.

Av den så kallade stämningsansökan som på förmiddagen lämnades in till Södertörns tingsrätt framgår att målet bygger på en indiciekedja:

Mordvapnet går att knyta till skytten, andra åtalade binds till brotten med dna, tömning av mobilmaster har resulterat i besvärande omständigheter, det finns vittnesmål, brev där brottsplanen diskuteras har beslagtagits och så vidare.

Vi har de senaste åren tvingats vänja oss vid att barn utför grövsta brott.

Men att de misstänks vara inblandade i ett så här pass omfattande ärende – tre mord och sju mordförsök – är unikt i svensk kriminalhistoria.

Mindre ovanlig är dock den förmodade skyttens dystra bakgrund.

Innan pojken ens hunnit fylla 15 hade han förekommit hos polisen i 28 ärenden: rån, misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak.

En konstaterad intellektuell funktionsnedsättning, skolgången var så gott som obefintlig, modern säger att hon gjorde så gott hon kunde, fadern bodde i annat land, ett kriminellt gäng gav enligt en dom i Förvaltningsrätten ”droger, pengar och personligt beskydd”.

Polis på plats efter skjutningen i Tullinge.

16 år gammal omhändertogs han enligt LVU och placerades på ett HVB-hem.

På ungdomshemmet var det så mycket strul och stök att pojken till slut hade personal runt sig hela tiden, vilket inte hindrade att han utan problem kunde rymma.

Inom en vecka skedde morden som det ny väcks åtal för. Den hänsynslösa konflikten inom Foxtrot hade passerat ännu en gräns.

Även i en så pass avtrubbad nation som Sverige numera är, väcktes en hel del uppmärksamhet då hänsynslösa salvor från automatgevär avlossades in i två villor där familjer befann sig.

Skytten kräktes i taxin han flydde i. En taxi som enligt poliskällor beställdes från en telefon som befann sig i Tunisien.

I Tunisien sitter för övrigt fem svenska gängmedlemmar häktade, misstänkta för terrorbrott.

Visst, en misstänkt anstiftare ställs nu inför rätta. Men en sak är säker:

Det var inte hjärnorna bakom denna mardröm som i dag åtalades.