Ingen gräns för hur många stupade Putin är beredd att offra

20 000 döda och 80 000 sårade på bara några månader borde sätta en enorm press på Vladimir Putin att avsluta kriget.

Men stupade soldater är inte Putins största huvudvärk.

Vilket skapar problem för Ukraina och dess allierade i väst.

Följ ämnen
Ukraina

Ingen av sidorna i kriget ger några korrekta siffror på antalet stupade och sårade. Det omvärlden har att förhålla sig till är uppskattningar gjorda av framförallt de amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna.

Dessa bygger i sin tur på avlyssning av militära kommunikationer, analys av satellitbilder och sociala medierkonton liksom mediarapporter och andra öppna källor.

De senaste siffrorna kom i går från amerikanska NSA. De uppger att omkring 20 000 ryska soldater dödats de senaste fem månaderna och 80 000 sårats. Hälften av de döda tillhör Wagnergruppen, den semiprivata armén som leds av mannen som kallas Putins kock, Jevgenij Prigozjin.

De ryska förlusterna tros ha ökat kraftigt under de senaste månaderna när man intensifierat försöken att inta staden Bachmut.

Detta ska läggas till de redan tunga förlusterna under krigets första tio månader då Ryssland, enligt västliga källor, ska ha drabbats av minst lika stora förluster. Totalt kan runt 50 000 ryssar ha stupat så här långt och 200 000 sårats.

Det ska ställas i relation till tio år av rysk ockupation av Afghanistan då 15 000 soldater stupade. De förlusterna ihop med nederlaget anses ha bidragit till Sovjetunionens kollaps som stat. Putin borde vara orolig.

Utropa seger

De nuvarande ryska förlusterna tros ha ökat kraftigt under de senaste månaderna när man intensifierat försöken att inta staden Bachmut. En stad Ryssland ser som en nyckel för att inta resten av regionen Donbass. Genom att inta hela Donbass skulle Putin få den avgörande framgång i kriget som han sått hett eftertraktar. Kanske skulle han till och med kunna utropa seger och försöka inleda fredsförhandlingar med Ukraina.

Men priset är oerhört högt. Västliga underrättelsekällor talar om 100–200 döda ryska soldater per dag bara i Bachmut.

Förlusterna verkar dock inte bekymra Putin. Skälen är flera.

Putin har krossat all opposition i Ryssland. Regimkritiker döms till långa fängelsestraff bara för att de kritiserat kriget. Folk vågar helt enkelt inte protestera längre. Det finnas inget organiserat motstånd mot kriget. De som skulle kunna leda det har redan flytt landet.

Putin har använt kriget till att döda de sista spillrorna av oberoende media och kontrollerar helt massmedia och propaganda i Ryssland. Den bild som ges i ryska medier är en helt annan än den som ges i väst. Putin presenterar kriget som en strid för Rysslands överlevnad likt den landet utkämpade under det heroiska andra världskriget.

En ny Stalin

Många av de som dör vid fronten är kriminella som släppts ur fängelserna med löfte om frihet ifall de överlever i kriget under sex månader. De ses som andra klassens medborgare som man har råd att offra.

Under andra världskriget tvångskommenderade Stalin en miljon straffångar till fronten. Putin ser alltmer ut som en ny Stalin.

För Putin personligen är kriget existentiellt. Krigsäventyret visade sig vara en gigantisk felbedömning från början till slut men nu måste han baxa det i hamn om hans regim ska överleva. Annars riskerar han själv att få betala med sitt liv. Han har helt enkelt inte råd att förlora.

Befolkningsmässigt är Ryssland tre gånger större än Ukraina. Ryssarna har helt enkelt en större reserv av människor att ta av.

Det kan bli ett problem för Ukraina och väst.

Man har en motståndare som verkar vara beredd att offra hur många människor som helst för Putins dröm att utplåna och ta över Ukraina. Enda chansen för Ukraina att vinna kriget är en total seger över Ryssland.

Ukrainas fördelar

Visserligen hör vi hela tiden om den kommande ukrainska våroffensiven där landet med hjälp av moderna vapen från väst ska ta tillbaka det territorium som ryssarna trots allt lyckats inta sedan invasionen den 24 februari förra året. Men att försvara sig mot ryska attacker är en sak, att inta mark mot starkt befästa ryska trupper är betydligt svårare och mer riskfyllt. 

Även Ukraina hemlighåller sina förluster men enligt västliga underrättelsekällor handlar det om minst 20 000 döda och hundratusen sårade.

Ukraina har flera fördelar. De nybildade förband man slänger in i våroffensiven är bättre tränade än de ryska. De ukrainska soldaterna är också oändligt mycket mer välmotiverade att strida. För dem och det ukrainska folket handlar det om att slåss för sin frihet.

Motivation, utbildning och moderna vapen från väst borde enkelt slå demoraliserade, bristfälligt utbildade och dåligt utrustade ryssar.

Men med en ledare som vägrar inse att hans angreppskrig misslyckats totalt och som är beredd att offra hur många soldater som helst är risken att kriget kommer att pågå under mycket lång tid. Något som missgynnar Ukraina som är beroende av framgångar för att hålla liv i Europas och USA:s stöd.