Biden kan tacka Trumps tabbar för drömresultatet

Joe Biden ser ut att få sitt drömresultat i Georgia.

Mycket tack vare president Donald Trumps tabbar och ego.

Men räkna med att resultatet kommer att ifrågasättas.

De två senatsvalen i Georgia blev precis så jämna som opinionsmätningarna förutspått. Men när 98 procent av rösterna räknats ser demokraterna ut att vinna båda platserna till senaten.

Demokraten Raphael Warnock har slagit den sittande republikanske senatorn Kelly Loeffler med så mycket att det inte ser ut att bli någon automatisk omräkning. Han blir den förste svarte senatorn från sydstaten. I Trumps anda har Loeffler inte erkänt sig besegrad.

Demokraten Jon Ossoff leder med över 15 000 röster mot sittande senatorn David Perdue. Då återstår mestadels demokratiskt dominerade valkretsar att räkna vilket gör det mycket osannolikt att Perdue ska kunna vända siffrorna.

Republikanen har redan hotat att utmana slutresultatet. Just nu är segermarginalen så liten att det blir en automatisk omräkning. Dessa brukar dock inte ändra på resultatet. Men det innebär att det kan ta flera dagar innan vi helt säkert vet om även Ossoff vann.

Republikanerna har förlorat tidigare trygga delstaten Georgia.

Räkna med att president Trump och andra republikaner kommer att hävda valfusk.
Att demokrater gör så bra ifrån sig i Georgia är mycket ovanligt. Normalt kan de republikanska kandidaterna räkna med en komfortabel seger.

Men balansen verkar ha skiftat. Vi såg det redan i presidentvalet där Joe Biden vann en knapp seger i sydstaten. Vi ser det igen i omvalen till delstatens två senatorsplatser.

För Joe Biden är det i så fall rena drömresultatet. Ställningen i senaten blir därmed 50-50 mellan demokrater och republikaner. Eftersom Bidens vicepresident Kamala Harris i det läget har utslagsröst innebär det att demokraterna de kommande två åren (om resultaten i Georgia står sig) har kontroll över både representanthuset och senaten.

Lättare för Biden

Det gör det mycket lättare för Joe Biden att få igenom sin politik. Enklare att få sina utnämningar till ministerposter och federala domstolar godkända. Lättare att få igenom reformer och lagförslag.

Men man ska komma ihåg att det räcker med att någon eller några konservativa demokrater röstar med motståndarsidan för att den fördelen ska försvinna.

Att kontrollera kongressens båda kamrar är en klar fördel men inte detsamma som att Biden får allt han vill.

Biden får ett drömläge de första två åren vid makten.

Utgången av senatsvalen i Georgia sätter åter fokus på president Trump.

Genom att envist fortsätta att hävda omfattande valfusk i presidentvalet i bland annat Georgia, trots att såväl domstolar som den republikanske valgeneralen säger att allt gått korrekt till, åstadkom Trump två saker.

* En del republikaner lät bli att rösta eftersom de var övertygade om att det skulle fuskas i senatsvalen.

* Trumps anklagelser blev tändvätska för många demokrater som gick och röstade just för att se till att Biden skulle få sin majoritet.

President Trumps taktik slog med andra ord inte bara tillbaka mot honom själv utan även mot det republikanska partiet.

Istället för att hjälpa Loeffler och Perdue satte han krokben för dem.

Trump sätter press på Pence

Frågan är om det innebär att en större del av partiet till slut börjar ifrågasätta hur klokt det är att fortsätta ställa sig bakom förloraren Trump.

En första fingervisning om det får vi senare i dag när den amerikanska kongressen formellt ska godkänna resultatet från presidentvalet den 3 november. Normalt är det ren formalia som brukar ta en timme. Men den här gången har 140 republikaner i representanthuset och 12 senatorer sagt att de tänker motsätta sig att resultatet godkänns.

Amerikanska grundlagsexperter säger att det inte kommer att ändra utgången. Joe Biden har vunnit valet och kommer att sväras in den 20 januari. Men istället för en timme kan dagens procedur ta ett dygn och resultera i ett politiskt spektakel.

Särskilt intressant blir det att se hur vicepresident Mike Pence kommer att agera.

Trump har satt en enorm press på Pence att på något sätt ändra resultatet. Pence som hoppas bli partiets kandidat 2024 vill inte göra sig osams med Trumps kärnväljare men kan samtidigt inte göra våld på den amerikanska konstitutionen. Det blir en svår balansgång för honom.

Men framförallt blir det ett sanningens ögonblick för den amerikanska demokratin.