Rektorn gjorde rätt – ta barnens mobiler med våld

Det är en vacker dag idag för människor som älskar att kalla andra människor teknikfientliga. Gör med mig vad ni vill, jag tycker att rektor Mona Bloms beslut att förbjuda mobiler på raster är uppfriskande som ett nakendopp i Klarälven.

Jag, och säkert också rektor Monika Blom tycker om både teknik, utveckling och framtiden.

Jag, och säkert också rektor Monika Blom vet och respekterar att barnen lever sina liv på internet.

Det är nya tider och att bemöta barns kärlek till sina mobiler med argument som ”när jag var barn hade jag bara två kanaler och jag dog inte” håller inte. Utvecklingen har gått så fort att vi lika gärna kunde suttit och knackat in tweets på en stenstod. För barn födda på 2000-talet är IRL så sekundärt att man inte vet hur det ser ut hemma hos kompisarna eftersom man aldrig varit där.

Med detta sagt, här kommer det:

Men.

Det här är den första generationen som lever sitt liv online. Som är uppkopplade dygnet runt, som tillbingar alla sina vakna timmar i ett ständigt informationsflöde. Barn och ungdomar kommer inte reglera det här själva, visst förstår ni det?

Visst inser ni att en tolvåring som gråter när man tar mobilen på kvällen därför att man som förälder tycker att hon kanske skulle sova lite inte har förmågan att se när det är nog?

Tror ni att en elvaåring som kommer hem klockan 14 till ett tomt hus sätter sig och tragglar engelskaglosor?

Skolan har ett stort ansvar och det är modigt av Blom att ta ett så kontroversiellt beslut. Vi kan givetvis aldrig tvinga barn att spela fotboll och king på rasterna, men vi ska definitivt se vad som händer när den förtrollade världen som är snapchat och youtube försvinner.

Vad händer när en tolvåring vecklar ut sin krumma nacke och ser sina vänner?

För vad vet vi om vad som händer med en generation som inte har umgåtts? Vill vi vänta och se om det går bra?

Detta är en så kallad nobrainer.

Vi ska inte få panik, vi ska inte springa runt med händerna i luften och eld i huvudet. Men vi måste tänka förebyggande.

Och vi måste ta dem. Mobilerna. Med våld om det krävs. Om man inte förstår det så har man inte träffat ett barn på ett tag.

#backamonikaablom