Överklassens smak är som Ullaredssvenskens

För ett antal år sedan ­anlitade jag en snickare. Jag minns inte vad han ­skulle fixa i lägenheten men jag minns med vilken stolthet han talade om namnet på sin dotter som just lärt sig cykla.

– Hon heter Amelie Fideli Ariel Josefin.

Ariel var tilltalsnamnet och taget efter hjältinnan i Disneys ”Den lilla sjöjungfrun”. När Victoria och ­Daniel valde att döpa sin förstfödda till Estelle dök den här snickaren upp i mitt huvud, med sitt blåställ och sitt flätade skägg.

Att Daniel och Victoria valde att ge sin förstfödda namnet Estelle är bara ett tecken på hur nära överklassen och de breda folklagren ligger varandra i smak och värderingar, vilket vi i den ängsliga storstadsmedelklassen var snabba att ­göra oss lustiga över när prinsessnamnet blev offentligt, Huddinge möter Öfvre, ­etcetera.

Men överklassen och Ullaredssvensken har mycket mer gemensamt än sin förkärlek för pråliga namn.

Den där hälsosamma solbruna ansiktsfärgen som överklassen sportar återfinner vi hos Kissie-bloggaren. Den ena får den vid sitt chalet i Verbier den andre med Maybellines solpuder.

Överklassen älskar sina små hundar så mycket att de bär runt dem i små väskor, precis som mysbyxe­svensken. Bägge bloggar om inredning, men den ena ­fotograferar en charmig­ vedtrave i en alpbacke och den andra lägger upp en bild av en ny vårkudde från ­Åhléns.

De röker, gillar att titta på idrott och äter hämtmat, men den ena hämtar på den lokala kebaberian och den andra tar hem Lisa Elmqvists bouillabaisse från Östermalmshallen.

Förr i tiden, på 80- och 90-talet, var det populärt att tala om tvåtredjedelssamhället. Ett begrepp som myntades av den tyske ­socialdemokraten Peter Glotz och som användes för att beskriva hur två tredjedelar av invånarna har det gott ställt och en tredjedel är politiskt och ekonomiskt marginaliserade.

Om vi lånar det begreppet för en sociokulturell spaning så är i dag medelklassen den klämda tredjedelen, den som sticker ut med sin bittra misstänksamhet mot allt som inte är svart, kritiskt och inköpt på Svenssons i Lammhult. Allt medan adelsmannen Carl Bildt glatt bloggar på om sina middagsplaner, precis som vilken Big Brother-stjärna som helst.

Följ ämnen i artikeln