Mejla

Lena Mellin

Busch Thors anklagelser kan leda till en diplomatisk kris

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

VISBY. Man kan inte anklaga KD-ledaren Ebba Busch Thor för att vara feg.

Hon anklagar tre länder för att ligga bakom radikaliseringen i svenska moskéer.

Vill det sig illa kan det leda till diplomatiska kriser.

Foto: AFTONBLADET

Det kom lite plötsligt på sidan fyra i Ebba Busch Thors tal i Almedalen under politikerveckan i Visby. Först konstaterade hon att i Sverige har vi religionsfrihet och därför ska moskéer jämföras med andra andaktslokaler.

Men sedan kom det. Saudiarabien och Qatar hjälper till att bygga moskéer i Sverige men hjälpen är villkorad.

– De ställer krav på vem som ska vara imam och vad som ska läras ut.

För en månad sedan bröt fyra arabländer med Qatar och ställde dessutom in flygningarna till landet. Orsaken uppgavs vara att emiratet stödjer och finansierar terror och sekterism.

Det tredje landet som Bush Thor pekade ut är Turkiet som äger nio moskéer i Sverige. Imamerna vid dessa moskéer är enligt Busch Thor anställda av Turkiets religionsmyndighet och arbetsleds från turkiska ambassaden i Stockholm.

– Sedan islamisten Erdogans maktövertagande har imamerna börjat sprida hans propaganda.

Här är det kanske bäst att påpeka att islamist inte betyder att man vill skära halsen av sina motståndare. Det är en bred politisk rörelse med allt från dem som vill att deras hemländer ska vila på muslimsk grund till våldsbejakande terrorister.

Vad man eventuellt kan göra åt problemet gick Ebba Busch Thor inte in på. Och det kanske var lika bra, i den här frågan är det mycket lätt att trampa snett.

Men varningen för radikaliseringen i en del moskéer var inte det ena KD-ledaren tog upp i sitt tal. Kristdemokraterna ligger ju illa till i väljarbarometrarna och löper risk att åka ur riksdagen i valet nästa år.

Alltså vill Ebba Busch Thor skaffa sig fast mark under fötterna. Och det gjorde hon genom att vända tillbaka en fråga som varit ett av KD:s adelsmärken genom åren, äldreomsorgen.

I tidigare Almedalstal har Busch Thor talat om behovet av att skicka JAS-plan till Syrienkonflikten och svenska värderingar. Men i år tog hon alltså till en favorit i repris för KD. Det gjorde hon rätt i.

Det roliga är att KD-ledaren sade i talet att hon inte trodde det skulle rapporteras så mycket av vad hon pratade om. I stället skulle medierna ägna sig åt att analysera om det var taktiskt av henne att prata om de äldre. Det tycker jag.

Tidigare under dagen presenterade Ebba Busch Thor en äldresatsning på drygt fyra miljarder om året. En miljard ska de kommuner som uppfyller målet om att en äldre som fått biståndsbeslut ska kunna flytta in inom tre månader få dela på.

Resten av pengarna ska användas till bland annat höjt bostadstillägg, höjd högsta hyra för att få bostadstillägg och stimulanspengar för att bygga fler äldreboenden.

Busch Thor har till och med uppfunnit ett ord som beskriver situationen, välfärdssveket. Välfärden sviker de gamla.

Hon beskrev hur hennes egen mormor behandlades när hon blev så gammal att hon behövde hjälp. Mormor sattes under förmyndare, hemtjänsten skulle bestämma hur hennes hem skulle vara möblerat och de drog ett tjockt, svart streck på den blommiga tapeten för att visa var deras hjälpmedel skulle förvaras.

Vi är tyvärr många som känner igen oss i det.

Men som sagt, om det vill sig illa har Ebba Busch Thor skapat en diplomatisk kris. I annat fall har hon bara pekat på ett problem som många var ovetande om.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: