Mordet på Wilma, 17

Larmen om ex-pojkvännen – kvällen då Wilma mördades

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Redan samma kväll som Wilma misstänks ha mördats får polisen larm från flera olika personer om den åtalade ex-pojkvännens beteende.

Polisen påträffar honom lerig och lättklädd längs E6:an – och skjutsar honom hem.

– Jag reflekterade över att han var väldigt tunt klädd, säger senare en av poliserna om mötet.

Vakter utanför tingsrätten.
Rättegångssalen.

På tisdagen inleds rättegången mot 17-åriga Wilma Anderssons 23-årige ex-pojkvän som är åtalad för mord och brott mot griftefriden. Själv nekar 23-åringen till brott medan åklagaren hävdar att han dödat Wilma i sin lägenhet och därefter styckat kroppen. Enbart hennes huvud har hittats och det i en väska i lägenheten, först nio dagar efter att ex-pojkvännen greps.

Wilma Andersson.

Övriga kroppsdelar har ännu inte hittats, trots omfattande sökningar.

Under utredningens gång har polisen arbetat med att kartlägga ex-pojkvännens aktiviteter och man har förbryllats över en resa 23-åringen gjorde samma kväll som Wilma Andersson misstänks ha mördats, den 14 november förra året.

Med hjälp av Wilmas bankomatkort köpte han en tågbiljett från Uddevalla till Göteborg klockan 19.07 och tågvärden ska senare berätta för polisen att hon reagerade på att han inte hade telefonen framme:

– Det har alla mellan 15 och 40 år som åker på tåget, säger hon senare i polisförhör.

Men ex-pojkvännen åker inte till Göteborg, utan han hoppar av i Ljungskile.

Misstänkte mannen på en bild ur polisens förundersökningsprotokoll.

Larm om mörklädd person

Enligt platstjänsterna på hans mobiltelefon är han i Ljungskile till klockan 20.53 – innan han börjar gå längs E6:an norrut.

Under vandringen larmar flera bilister polisen om att en mörkklädd person promenerar längs vägrenen och riskerar att bli påkörd.

– Det såg ut som han bara hade nåt nästan tunnare underställ eller nånting på sig, det såg inte ut som han hade någon stor tjock jacka. Sedan var det svårt att se för det var så himla mörkt där, säger en bilist som ringer polisen.

När polisen senare plockar upp 23-åringen längs vägen är han lerig på sin tröja och tunt klädd, trots att det är i mitten av november. Enligt en av poliserna säger han att det beror på att han hamnat i slagsmål inne i Uddevalla.

– Vi frågade killen varför han var så lerig på tröjan och han sa att det kom ifrån när han hamnade på backen i Uddevalla i samband med bråket. Han var ju inte heller lerig framme på tröjan men hade en del lerstänk, säger polismannen senare.

”Tyckte att jag såg henne”

Vid den här tidpunkten är Wilma inte anmäld som försvunnen och man vet ännu inte att hon kommer att hittas död. Poliserna kör hem 23-åringen till den nu förmodade brottsplatsen.

I flera polisförhör vägrar den misstänkte 23-åringen kommentera varför han åkte tåg och senare vandrade i mörkret längs vägen. Först i det sista förhöret ger han en förklaring. Han påstår sig då ha åkt till Göteborg för att han trodde att Wilma kunde ha åkt dit – och att han sedan trodde sig se henne i Ljungskile.

– Jag gick av i Ljungskile för när jag kollade ut på plattformen tyckte jag att jag såg henne, likadan kappa. Så då tänkte jag, så jag gick av i Ljungskile istället för det var någon som liknade henne och så visade det sig inte vara hon, säger ex-pojkvännen.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

I två veckor sökte både frivilliga och polis efter Wilma, 17.
Häktet i Uddevalla.
Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna om åtalet i Wilma-fallet: ”Inget lätt uppdrag för åklagaren”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Wilma, 17

Uddevalla

Mord

Ljungskile