Nätverkens hemliga vapen – kvinnorna och tonårsflickorna

Uppdaterad 2023-10-31 | Publicerad 2023-10-30

Efter mordet i Jordbro kraschade flyktbilen in i ett bostadshus.

Två tonårsflickor sätter sig i en bil med ett vapen – enligt misstankarna ska de döda en småbarnspappa. En 21-årig kvinna poserar med en pistol som senare används för att skjuta en gängledare till döds.

Den senaste tiden har allt fler tjejer och kvinnor frihetsberövats för grova brott.

– Man förväntar sig inte att de ska vara våldsverkarna. De blir som ett hemligt vapen, säger kriminolog Camila Salazar Atías.

Mitt i natten ekar plötsligt flera skott i Jordbro.

En grupp med män som har en grillfest är måltavlorna. En av dem, en 23-årig man, skjuts till döds även om inget tyder på att han var det tilltänkta offret.

Bilen som skotten avlossats från kraschar sedan in i ett närliggande hus. Flera personer grips.

En av dem är en 21-årig kvinna som sedan dess sitter häktad för medhjälp till mordet den 27 september, hennes bror sitter häktad i samma ärende.

Förutom en dom 2021 för vapenbrott, då hon hade innehaft en flaska tårgas utan att ha rätt till det, är hon ostraffad.

”Skrämmande utveckling”

Att kvinnornas roll i nätverken förändras, och att brotten de begår blir grövre, är en trend som märkts av under de senaste åren. Bara i detta nu sitter flera flickor och kvinnor häktade misstänkta för allvarliga brott såsom medhjälp till mord och människorov.

Färska siffror från Kriminalvården som Aftonbladet tagit del av visar att det en genomsnittsdag i september i år satt 209 kvinnor 18 år eller över häktade för brott.

Samma månad 2022 var siffran 159 och året innan dess 125.

Fem flickor under 18 satt under september månad 2023 häktade jämfört med noll år 2022 och två stycken år 2021.

– När jag började som åklagare satt det ibland tjejer i bilar som kördes av killar som begick stölder. De släpptes oftast omgående då det alltid ansågs att de säkert inte hade något med saken att göra, så de har hela tiden gått under radarn. Men det visar sig att de har en mycket mer aktiv roll än tidigare. Det är en utveckling som ser skrämmande ut, säger chefsåklagare Pär Andersson som just nu har hand om ett ärende med två tonårstjejer som misstänks för förberedelse till mord.

De två 17-åringarna dagen då mordet enligt misstankarna skulle utföras.

I veckan föll domen i det ärendet där de två tonårsflickorna, idag 17 respektive 18 år, ingår.

Tillsammans med en 19-årig man åtalades de för att, beväpnade med en pistol, ha väntat utanför en småbarnspappas hem i Malmö.

”Töm magasinet”

Ordern som åklagaren menar att 19-åringen fått från en efterlyst narkotikahandlare var: ”Minst två i överkroppen resten i benet, töm magasinet”.

Men mannen dök aldrig upp och dagen efter hittade polisen pistolen hos en av tonårsflickorna.

Meddelandet med ordern till tonåringarna.

När domen väl föll dömdes den 19-årige mannen till sju års fängelse för förberedelse till mord. Flickorna friades dock för misstanken om förberedelse.

Tingsrätten anser att det är bevisat att de var med på den tilltänkta brottsplatsen men att det inte att det står klart att de visste att planen var mannen skulle dödas.

De döms dock till ungdomsvård för det grova vapenbrottet.

Flickorna har hela tiden nekat bestämt till brott. De är båda ostraffade och tros ha dragits in i planerna genom en av tjejernas pojkvän.

Camila Salazar Atías, kriminolog och gängexpert vid ungdomsverksamheten Fryshuset i Stockholm.

”Ett hemligt vapen”

Kriminolog Camila Salazar Atías, som arbetar med unga på Fryshuset i Stockholm, säger att hon både från verksamheten och från olika samarbetspartners fått indikationer på att tjejer och kvinnor har en mer aktiv roll i brottsligheten nu än tidigare och de är yngre.

– Tidigare var det precis som med barnen i gängen att de främst användes för att transportera eller förvara exempelvis vapen och narkotika eller för att lura fienden till sin död. Detta för att kvinnor och barn går mer under radarn då de inte matchar den stereotypa bilden av hur en nätverkskriminell person ser ut, säger hon.

– Nu ser vi ju både med kvinnorna och barnen att de i högre grad används även för våldsdåd, även om det fortfarande är män och unga män som är mest aktiva. En teori är att de fortfarande syns mindre än männen och därför är strategiskt smarta att använda. Man förväntar sig inte att de ska vara våldsverkare. De blir som ett hemligt vapen.

Den 21-åriga kvinnan poserar med vapen.

I Malmö pågår en rättegång mot dem som misstänks för att på olika sätt ha hjälpt den då 15-årige killen som sköt en gängledare till döds i shoppingcentrumet Emporia i Malmö.

En av de åtalade är en tidigare ostraffad 21-årig kvinna.

Poserar med vapen

Eftersom ingen av de misstänkta säger någonting i förhör är det oklart hur den unga kvinnan gått från ett snövitt brottsregister till att plötsligt medverka i något så allvarligt som ett mord.

– Vi får se om vi får några svar under förhandlingen, säger kammaråklagare Michelle Stein.

På bilder i förundersökningen ses den 21-åriga kvinnan posera med den pistol som 15-åringen sedan använde för att skjuta gängledaren och även skottskada en norsk kvinna som var på besök i shoppingcentret.

Den 43-åriga kvinnan.

Även en 43-årig kvinna åtalas i samma mål. Hon är tidigare dömd för stöld, bland annat av smink, och har flera skulder. Men det finns ingen känd historik av grova brott.

Den 43-åriga kvinnan misstänks tillsammans med den 21-åriga kvinnan ha främjat gärningen genom att se till att 15-åringen hade tillgång till mobiltelefon, boende, mat, pengar, kläder och narkotika.

De gav honom enligt åtalet även mordvapnet och såg till att han fick i sig lugnande medel innan dådet.

Hur två kvinnor, som tidigare inte misstänks för grov brottslighet dragits in i en dödsskjutning är det ingen som ännu vet.

”Från osynlig till synlig”

Men Camila Salazar Atías, som för en tid sedan var med i en forskningsstudie om ett större kriminellt gäng i New York och där mötte kvinnor i nätverkskriminaliteten, säger att det sällan är bara pengar som gör att man vill vara med i gänget. 

– En vanlig orsak är att pojkvännen är med, eller att en kompis gått med och man inte vill bli lämnad utanför. I andra fall handlar det om att det är normen i deras familj eller område kanske till och med i flera generationer. Det normala är att vara med.

För andra är det enligt Salazar en trygghet att vara med i ett gäng. Man kanske kommer från destruktiva hemförhållanden där gänget blir de som tar hand om dig, de som finns där för dig och som du kan relatera till. Fullt medvetna om att det för andra barn ser annorlunda ut.

– Sedan finns det även de som är med för att det är ett sammanhang där de känner sig bekräftade och upplever att de har möjlighet att påverka och ändra sin livssituation. De går från osynliga till synliga och får makt och status. 

En 21-årig kvinna poserar med det vapen som sedan en 15-årig kille använde för att skjuta en gängledare till döds.

”Vi ser en hel del kvinnor”

Nyligen väcktes åtal gällande flera av de sprängningar som inträffade i början av året när kriget mellan gängledarna Rawa Majid, Foxtrot, och Mikael Tenezoz, Dalennätverket, rasade som värst.

En av de åtalade är en 40-årig kvinna som är tidigare ostraffad.

I en personutredning som gjorts av henne framgår det att hon inte uttrycker något som tyder på något brottsförespråkande tankesätt eller värderingar.

Samtidigt lever kvinnan ett oordnat liv. Hon saknar arbete, inkomst och stadigt boende 

Åklagaren i målet, Mats Ihlbom, säger att väldigt lite är känt till vad som är anledningen till kvinnans medverkan.

– Det kan vara ekonomiskt, mest troligt. Hennes medverkan har varit som möjliggörare. Hon har agerat chaufför och deltagit i konversationer där man planerar allt. Vi ser en hel del kvinnor i ärenden nuförtiden, säger Ihlbom.

Jale Poljarevius, chef vid underrättelsesektionen i region Mitt.

”Gängen får slut på material”

Jale Poljarevius, chef vid underrättelsesektionen i region Mitt, tror att det faktum att de kriminella nätverken i större grad börjar använda sig av flickor och kvinnor är att de så kallade utförarna börjar ta slut.

– Ett väldigt tydligt tecken på det är ju fritagningarna från SiS-hem. När man till och med behöver använda personer som sitter inlåsta är det ett tecken på att gängen börjar få slut på material, på människor som ska genomföra brotten. Det kan vara en orsak till att fler kvinnor och yngre individer används till grövre brott, säger han.

Jale Poljarevius tror att ytterligare en faktor till att fler kvinnor ses i gängen är att polisen lyckats gripa många gängmedlemmar.

– I och med att aktörerna låsts in måste kvinnorna kliva fram. Då blir det även grövre misstankar som mordförsök och liknande.

I framtiden tror Poljarevius att vi kommer att se kriminella nätverk bestående av enbart kvinnor.

– Det är bara en tidsfråga. Det är ju inte som att kvinnorna i nätverken behandlas lika väl som manliga kriminella. Jag tror det finns en risk att tjejer och kvinnor ”startar eget” för att inte behöva ta mer skit, säger han.