Ordern till tonåringarna: ”Töm magasinet”

Publicerad 2023-10-27

Ordern till 19-åringen var tydlig: ”Minst två i överkroppen resten i benet, töm magasinet”.

Dagen efter misstänks han ha åkt beväpnad hem till småbarnspappan som skulle mördas – som hade turen att inte dyka upp.

Med sig hade han två tonårsflickor.

Mordplanerna upptäcktes av en slump.

Det började med att den 19-årige mannens telefon avlyssnades då han var misstänkt för ett annat brott.

Flera av samtalen som polisen överhörde gick till två unga tjejer, då 17 år gamla, och det framgick av det som sades att tjejerna förvarade något åt den två år äldre mannen, något de tyckte var jobbigt att förvara.

De två 17-åringarna dagen då mordet enligt misstankarna skulle utföras.

Polisen trodde att det kunde vara narkotika och den 16 mars greps tonårstjejerna i Malmö. Men i lägenheten där en av dem bodde hittades ingen narkotika – däremot en pistol med tillhörande magasin.

Vapnet hittades i en handväska i lägenheten.

Till en början var misstankarna mot dem därför grovt vapenbrott. Men när även den 19-årige mannen greps, och polisen kunde beslagta hans telefon, växte plötsligt utredningen.

I telefonen hittades krypterade chattar med en man i Dubai, en efterlyst narkotikahandlare, chattar som beskrev hur en man skulle mördas.

”Minst två i överkroppen resten i benet, töm magasinet”, skrev mannen från Dubai.

Meddelandet med ordern till tonåringarna.

Enligt åtalet hjälpte 19-åringens storebror till att få fram adressen till mannen som skulle mördas. Han hyrde sedan en bil åt sin lillebror som han kunde använda för att rekognoscera i förväg och för att ta sig till platsen.

Morgonen den 15 mars åkte enligt åtalet 19-åringen och de två 17-åringarna till mannens bostad i Malmö.

– Där uppehöll man sig sedan i dryga två timmar. Men den tilltänkta måltavlan dök aldrig upp, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Dagen efter greps sedan tonårsflickorna och hela historien började sakta nystas upp.

Orsaken till att småbarnspappan i Malmö skulle mördas tros vara en konflikt mellan hans bror och narkotikahandlaren i Dubai. När narkotikahandlaren, som är häktad i sin frånvaro misstänkt för att ha anstiftat mordet, inte kom åt brodern bestämde han sig i istället för att ge sig på småbarnspappan.

När åtalet väcktes åtalades de 17-åriga tjejerna och den 19-årige mannen för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. 19-åringens storebror åtalades i sin tur för medhjälp till förberedelse till mord.

Alla de tilltalade har konsekvent nekat i förhör.

– Jag har aldrig varit i kontakt med ett vapen, säger en av tjejerna i förhör.

Vem av de tre som var den som skulle skjuta måltavlan har utredningen inte kunnat visa men chefsåklagare Pär Andersson menar att det är bevisat att de alla var på platsen samtidigt och att de alla visste vad som skulle ske.

– Tjejerna har ju hållt vapnet och jag menar att de visste vad det skulle användas till. Och det är ytterst allvarligt tycker jag, säger han.

Att flickor och kvinnor allt mer används av de kriminella nätverken har länge varit känt. Men den senaste tiden har brottsligheten de utfört blivit grövre visar ett antal färska åtal och domar.

– När jag började som åklagare satt det ibland tjejer i bilar som kördes av killar som begick stölder. De släpptes omgående då det alltid ansågs att de säkert inte hade något med saken att göra, så de har hela tiden gått under radarn. Men det visar sig att de har en mycket mer aktiv roll än tidigare. Det är en utveckling som ser skrämmande ut, säger Pär Andersson.

Domen i målet faller den 31 oktober.

Följ ämnen i artikeln