MP-politiker försvarar Lind – skyller krisen på Damberg

Inrikesministern: Jag förstår frustrationen

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

En rad MP-politiker rycker ut och försvarar Amanda Lind.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skyller de kulturkrisen som drabbat Sverige på Mikael Damberg (S).

”Det är inrikesminister Mikael Damberg som ansvarar för ordningslagen och därmed har ansvaret att rätta till detta.”

Artister och kulturutövare har den senaste tiden riktat hård kritik mot regeringens coronapolitik som de anser slår hårt mot deras möjligheter att jobba.

Hårdast kritiserad är kulturminister Amanda Lind (MP).

Komikern och författaren Jonas Gardell har i en krönika i Expressen krävt Linds avgång. Flera i branschen har slutit upp i avgångskravet.

Nu går en rad miljöpartistiska kulturpolitiker ut och tar Lind i försvar. De anser att Lind på ett ”orättfärdigt sätt fått skulden för den situation som uppkommit”.

Enligt artikelförfattarna har Lind arbetat hårt för att kulturen ska få kompensationer under coronakrisen. Problemet är istället den socialdemokratiska ministern Mikael Dambergs fel, anser de.

Uppmanar ministern att ändra reglerna

Det är bruket av ordningslagen som gör att människor kan trängas i tusental i köpcentrum, badstränder och i kollektivtrafiken, men om en anlitad artist halar fram en gitarr betraktas det som allmän sammankomst och är därmed förbjudet. Det är en absurd och orimlig ordning. Det är inrikesminister Mikael Damberg som ansvarar för ordningslagen och därmed har ansvaret att rätta till detta.” skriver de.

MP-politikerna uppmanar Mikael Damberg att ändra reglerna så att fler än 50 personer kan samlas och ta del av kultur så länge smittskyddet kan upprätthållas.

”Här måste Mikael Damberg agera och svara upp mot Amanda Linds engagemang för kulturlivet och se till att rimliga regler tas fram så att konserter och andra kulturverksamheter kan genomföras.” skriver de.

Mikael Damberg säger att det är viktigt att förstå att coronapandemin fortsätter och är inne i ett kritiskt läge. Människor återvänder till jobbet från sina semestrar och gymnasieskolor öppnar.

– Mitt och regeringens fokus är att vi ska minska smittspridningen i samhället men också ge stöd och hjälpa de sektorer som är mest utsatta, säger han.

– Det har varit för mycket diskussioner om enskilda personer. Jag har väldigt lite till övers för de som har kritiserat kulturministern. Hon har gjort ett jättejobb i denna svåra tid.

Damberg: Jag förstår frustrationen

Många artister är arga, vad vill du säga till dem?

– Jag förstår frustrationen. Men vi måste också se till att hindra smittspridningen.

Är artisternas kritik befogad?

– Det är korrekt att regelverket är trubbigt i Sverige. Regeringen har använt de lagstöd som finns, det vill säga ordningslagen. Gränsen för 50 personer har spelat stor roll när vi har bekämpat smittan.

Regeringen kommer att återkomma de närmaste veckorna med besked om vad som fortsättningsvis ska gälla för kultursektorn.

Publicerad:

LÄS VIDARE