Åkesson svänger om burkaförbud: Är problematiskt

Publicerad 2018-02-08

Jimmie Åkesson svänger i frågan om burkaförbud.

Nu vill han inte längre förbjuda klädesplagget.

– Jag är mer inne på att man ska begränsa föräldrars möjligheter att tvinga på barn kvinnoförnedrande religiösa symboler, säger Jimmie Åkesson.

Inför valet 2010 välkomnande Jimmie Åkesson det franska förbudet mot ansiktstäckande klädsel (som burka och niqab) och sa ”jag ser gärna att Sverige följer efter”.

I ett pressmeddelande inför valet 2010 skrev han så här:

”De heltäckande slöjorna utgör också en potentiell säkerhetsrisk och den anonymitet som slöjorna ger har vid flera tillfällen utnyttjats av terrorister och andra kriminella element”.

Frågan diskuterades även inför valet 2014.

Och hösten 2015 försvarade Åkesson de omdiskuterade flygbladen som hans partikamrater delade ut till flyktingarna på den grekiska ön Lesbos, där det bland annat stod att bärandet av niqab och burka kommer att förbjudas i Sverige.

– Fler och fler länder har tagit det steget och jag tror att vi kommer att komma dit även i Sverige så småningom. I praktiken är det redan så i dag att du på vissa arbetsplatser och i vissa offentliga verksamheter inte får bära heltäckande klädsel, sa han till SVT då.

Men i går, när han intervjuades av Sven Melander, gav han ett nytt besked.

Först skulle han svara ja eller nej på frågan om han var för ett generellt slöjförbud.

Det blev ett nej från Åkesson.

Melander fortsatte att fråga:

Danska justitieministern föreslår att man ska ha burkaförbud?

– Nej, jag tycker att det är problematiskt, sa Åkesson, och lade till att han inte är för ett ”generellt förbud mot ett klädesplagg”.

Melander: Det är inte politikernas roll (att besluta om det)?

– Nej. Det tycker inte jag, svarade Åkesson.

När Aftonbladet efteråt frågade varför han ändrat sig sa Åkesson först:

– Ställ inte så detaljerade frågor, jag minns inte allting som har sagts i detalj.

Frågan är komplicerad, anser SD-ledaren.

– Man kan inte ha generellt slöjförbud. Sen kan man diskutera nyanser i det. En viss typ av heltäckande slöja som burka och niqab... Det är klart att det finns en opinion i mitt parti att förbjuda det helt.

Men det vill inte partiledaren se i dag, säger han.

– Jag är mer inne på att man bör förbjuda tvång i den meningen att barn inte ska behöva klä sig i sånt. Man ska inte tillåta det i skolan. Vissa typer av slöja kan säkert hamna under lagen om maskeringsförbund. Så det är en svårare fråga än ett ja eller nej, säger Åkesson.