Spelet bakom Löfvens möte med Trump

Uppdaterad 2018-03-12 | Publicerad 2018-03-08

WASHINGTON. Bakom stängda dörrar framstod Donald Trump som mycket bestämd.

Men också nyfiken, intresserad – och tävlingsinriktad.

Under mötet med Stefan Löfven ville presidenten bland annat jämföra svenska flygplan, modell för modell, med plan producerade i USA.

Läs om spelet bakom timmarna i Vita huset.

Den svenska delegationen hade förberett sig noga inför mötet med Donald Trump, visar Aftonbladets kartläggning av spelet bakom Washington-besöket.

Den amerikanske presidenten beskrivs som oberäknelig och därför visste man inte på förhand vad som skulle inträffa vid mötet i Vita huset. Så man hade i veckor långa samtal med Norges regering som nyligen träffat Trump, höll videokonferenser med ambassaden i Washington och planerade för allehanda scenarier, som att Trump skulle ta upp problemen med Vattenfall och golfbanan i Storbritannien, till att han skulle vara på dåligt humör om handelstullar på stål. En fråga där USA och EU inklusive Sverige står mycket långt i från varandra.

I vanliga fall följer dessa sammankomster ett mycket strikt protokoll där i princip varje minut är planerad och förberedd av ledarnas respektive tjänstemän.

Gåvan orsakade huvudbry

Aftonbladets kartläggning av spelet bakom mötet med Trump visar att något som orsakade huvudbry var vilken gåva statsminister Stefan Löfven (S) skulle ha med sig till Trump, en miljardär med bestämda uppfattningar och som många gånger har uttalat sig negativt om Sverige.

Tidigare statsministergåvor har varit allt i från en dalahäst till svensk design.

Till slut föll valet på något klassiskt – en karaff från Orrefors Nobelservis.

Första överraskningen från presidenten kom nästan direkt. När Stefan Löfven hade skrivit sitt namn i Vita husets gästbok tog de båda plats i Ovala rummet. På förhand var det bestämt att media skulle få komma in för ett par snabba foton – inte mer.

Men i stället svarade Trump på frågor i nästan tio minuter och gick också emot sina tidigare väldigt negativa uttalanden om Sverige genom att hylla vårt land som som en pålitlig och mångårig partner till USA.

Rådgivare i rummet avgick efter mötet

Nästa överraskning blev att mötet på tu man hand med Löfven, som var planerat till tio minuter, i stället sträckte sig till nästan det dubbla, 18 minuter. Därefter fick Löfvens och Trumps delegationer komma in, åtta personer vardera, för att fortsätta samtalet.

Här hölls tiden men Trump överraskade genom att ha med sig flera av sina allra närmaste rådgivare.

En av dem som tog aktiv del i mötet var Gary Cohn, hans ekonomiska rådgivare, som bara timmar efter mötet avgick i protest mot de tänkta handelstullarna på stål och aluminium.

Under såväl mötet bakom stängda dörrar och på pressträffen efteråt visade Trump mycket hårda nypor i frågan. Hårdare än man på förhand hade trott.

– Att han var så hård mot EU överraskade, säger en uppgiftslämnare.

Det stod klart för alla närvarande att Trump är mycket bestämd i sina uppfattningar, men att han även är nyfiken på sin omgivning.

– Trump ska inte underskattas. Han beskrivs som en person som inte läser så mycket, men på något sätt hade han skaffat sig information. Han ställde många bra och pålästa frågor, säger en av dem.

Saabs flygaffär diskuterades

När näringslivets företrädare deltog, däribland Saabs ordförande Marcus Wallenberg och vd:n Håkan Buskhe, kom frågan om Saabs kamp för att sälja 350 skolflygplan till det amerikanska flygvapnet upp.

Aftonbladet har tidigare berättat om affären, som om den går i lås beräknas vara värd uppemot 100 miljarder svenska kronor.

Trump, som redan hade visat stort intresse för krigsindustrin, ställde många frågor om de svenska flygplanen. Först om skolflygplanet T-X som Saab utvecklat i samarbete med Boeing med fokus på USA:s behov. Därnäst kom frågor om Gripen.

Presidenten ville jämföra flygplanen plan för plan mot de amerikanska, berättar personer som var med i rummet.

Framställde Sverige i god dager

Senare slog Trump också till med en vit lögn – till Sveriges fördel. På pressträffen sa presidenten att Sverige är den åttonde största direktinvesteraren i USA.

– Det är inte vår siffra, det är att vi är nummer 15, vilket inte heller är dåligt av ett litet land med tio miljoner människor, säger Mikael Damberg, näringsminister (S) som deltog i Washington.

Damberg är mycket nöjd med att Sverige, som tredje land sedan Trump tillträdde, lyckades få in en näringslivsdelegation i Vita huset.

– Det är tyskarna och kanadensarna som har lyckats med det tidigare, säger han.

Framhöll orättvisa mot USA

Damberg beskriver Donald Trump som ”engagerad”.

– Han ställer många frågor och är väldigt närvarande. Men det är ingen hemlighet att han också har väldigt bestämda uppfattningar om handelspolitik och som han ser det, att USA under lång tid har blivit dåligt behandlat.

Trump framhöll bland annat att det finns en orättvisa i att USA köper mycket personbilar från Europa. Medan Europa nobbar de amerikanska.

Ingen av svenskarna ville dock förstöra stämningen i rummet genom att säga att de amerikanska bilarna anses för stora och för bensinslukande för den europeiska marknaden, erfar Aftonbladet.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.