V sätter press på Löfven om allmän visstid

Uppdaterad 2015-12-17 | Publicerad 2015-06-04

Sjöstedt.

Nu sätter Vänsterpartiet press på Stefan Löfven att snabbt agera i frågan om allmän visstid.

Jonas Sjöstedt säger att det minsta statsministern kan göra är att ta bort anställningsformerna i kommuner och landsting.

– Det är ett minimum att vi städar vårt eget hus och ser till att vi inte använder visstider som inte har något motiv där, säger V-ledaren.

På S-kongressen förra helgen var en av de stora stridsfrågorna den om allmän visstid. Många inom partiet och LO vill att anställningsformen ska tas bort ur lagen om om anställningsskydd helt och hållet. Enligt kritikerna innebär staplandet av allmän visstid att människor kan gå i fler år utan att få fast jobb, vilket gör det svårt för dem att planera sina liv på grund av oregelbundna inkomster och arbetstider.

Striden på S-kongressen resulterade i att skrivningarna blev hårdare än partistyrelsen tänkt sig. Partiet enades om att det måste finnas "objektiva" skäl för att anställa på allmän visstid, vilket av de tidigare kritikerna målades ut som en seger.

Sjöstedt sätter press - och erbjuder lösning

Vänsterpartiet glädjer sig åt helgens beslut.

– Vi tycker att det finns alldeles för många otrygga jobb där man inte vet om man får vara kvar, många har otrygga jobb i flera år. Det gör att det blir svårt att få bostad och planera sitt liv. Nu såg vi till vår förtjusning att Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid. Det är en av de viktigaste sakerna man kan göra för att ge trygghet, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Men nu sätter han press på Löfven att gå vidare i frågan. Under dagens frågestund av statsministern i riksdagen gick V-ledaren gå på offensiven.

Han frågade både om regeringen var beredd att lägga förslag på en ny lag tillsammans med V, men föreslog dessutom en annan lösning.

– Om han inte vill gå lagvägen föreslår jag att vi tillsammans i Sveriges kommuner och landsting, SKL, ser till att vi tar bort allmän visstid där vi kan bestämma om det, som arbetsgivare i kommuner och landsting, säger han.

"Det är ett minimum"

Samma lösning har regeringen planerat att använda tillsammans med Vänsterpartiet när det gäller frågan om rätt till heltid.

– Det är ett minimum att vi städar vårt eget hus och ser till att vi inte använder visstider som inte har något motiv i de kommuner och landsting vi styr.

Efter frågestunden sa Stefan Löfven så här i frågan om allmän visstid.

– Det finns en departementensskrivelse som går ut på remiss nu, där vi sätter stopp för staplandet av visstidsanställningar. Det bygger på en lösning som också arbetsmarknadens parter står bakom. Det tror jag är en styrka. Nu får den gå ut på remiss och fler får uttala sig om vad de tycker, sedan får vi se vad som blir förslaget, säger han till Aftonbladet.

Inför Sjöstedts fråga, att delvis lösa frågan via SKL, var Löfven tveksam.

– Nu ligger en departementsskrivelse som ska ut på remiss. Sedan får vi ta det därifrån, steg för steg.

Sjöstedt inte nöjd

Han kunde inte ge svar på när ett lagförslag kan nå riksdagens bord.

– Det är svårt att svara på. Men vi jobbar på med förslaget så snabbt det går. Det ska beredas ordentligt men så skyndsamt som det går.

Jonas Sjöstedt tycker inte att statsministerns svar var helt klart.

– Jag tycker att det bästa vore att man provat att gå fram med en lagstiftningen i riksdagen och att vi går före och säger att där vi är arbetsgivare ska vi inte använda allmän visstid. Det handlar om trovärdighet.

V-ledare tycker att regeringen är tveksamma till att agera.

– Det är tyvärr lite typiskt för den här regeringen, man är så noga med att välja sina strider att man inte tar några alls.