S och M rök ihop om ökad skatt för pensionärer

Magdalena Andersson: ”Varför vill ni straffbeskatta pensionärer?”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Det hettade till rejält om skatten för pensionärer i budgetdebatten.

Magdalena Andersson (S) anklagade Moderaterna för att ha ökat skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer – med tre miljarder.

– Varför vill ni straffbeskatta pensionärer i stället för att hedra dem, sa hon.

Elisabeth Svantesson (M) slog helt ifrån sig beskrivningen och menade istället att alla får mer.

I december röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget genom med stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen. Detta väckte irritation inom S och statsminister Stefan Löfven liknade budgeten vid en slarvigt genomförd ”servettskiss”.

Att irritationen kvarstår blev tydligt på onsdagen när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade regeringens första budget som tagits fram i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Flera gånger framhöll hon att reformutrymmet är mycket litet, eftersom M/KD-budgeten ätit upp det genom inkomstskattesänkningar på 20 miljarder, vilka inte går att ta tillbaka.

Tre miljarder mer för pensionärer

Frågan kom också upp i riksdagsdebatten några timmar efter Anderssons dragning.

I ett replikskifte anklagade finansministern Moderaternas Elisabeth Svantesson för att ha gjort tvärt emot vad man lovat i valet om pensionärsskatten – ökat skatten i stället för att sänka den.

– Det hände nåt bra i det här valet och det var att Moderaterna för första gången lovade att man skulle sluta skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare, där pensionärer i dag betalar högre skatt i en rest av Alliansregeringens tid. Men vad gjorde man? Jo, med de 20 miljarderna i skattesänkningar skapade man en ny skatteklyfta med tre miljarder kronor i högre skatt för pensionärskollektivet, sa Andersson.

– Varför gjorde ni det?

Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M).
Foto: Claudio Bresciani/TT
Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M).

”Sänkte för alla”

Men det var en bild som Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson inte alls höll med om.

Hon menade i stället att M/KD-budgeten gett alla, både löntagare och pensionärer, större skattesänkningar än man annars hade fått.

– Eftersom vi sänkte skatten för alla så sänkte vi också skatten för pensionärerna mer än vad Magdalena Andersson hade tänkt att göra. Vi är helt inne på att vi ska sluta den klyftan framöver, vi kommer att ta det steg för steg, sa Svantesson.

I övrigt tvistade de båda också om vem som egentligen satsat mest och bäst på polisen.

Elisabeth Svantesson attackerade Andersson för att regeringen tar pengar från polisen och ger dem till kriminalvården i stället i sin budget. Andersson menade i sin tur att det handlar om att frigöra polisresurser genom att låta kriminalvården sköta transporter av fångar och ge polisen mer tid att gripa bovar.
 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE