Källor: Svidande KU-kritik mot Löfven och regeringen

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

KU kommer i dag att dela ut stenhård kritik mot Stefan Löfvens och Fredrik Reinfeldts regeringar, erfar Aftonbladet.

Det handlar om allvarliga risker för rikets säkerhet i samband med Transportstyrelsens it-affär.

Löfven uppges få klander som huvudansvarig för bristande rutiner i regeringskansliet. Även flera av hans statsråd prickas.

Kritik riktas också mot förra alliansministern Anna-Karin Hatt (C).

Vårens granskningar från riksdagens konstitutionsutskott, KU, får nu sin upplösning. Klockan 13 i dag ska ledamöter från åtta partier redogöra för sina ”domar” i uppmärksammade ärenden.

Men redan klockan 9 godkänns de sista skrivningarna av ledamöterna, som får lämna sina telefoner utanför sammanträdesrummet och på mötet enbart får information i pappersform för att minska risken för läckor. Uppstår oenighet där kan förändringar ske i sista minuten.

1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wallström får kritik

Enligt Aftonbladets källor i utskottet var man i stort sett överens redan i går.

Alla partier sägs i princip stå bakom den svidande kritik som ska delas ut och uppfattningen att skandalen på Transportstyrelsen är en ”mycket allvarlig händelse”. Detta framhålls av flera som en bedrift – särskilt som det är valår och många partier har ett utsatt läge i opinionen, vilket kan förvärras nu.

Den största tiden av presskonferensen ska handla om slutsatser rörande Transportstyrelsens outsourcing av it-driften utomlands. Under våren har en lång rad personer, både tjänstemän och statsråd från såväl nuvarande som dåvarande regering, hörts.

Men även andra ärenden har tagits upp av KU.

Vid sidan av it-skandalen är det försvunna dokument och bristande öppenhet vid Utrikesdepartementet, UD, som varit mest uppmärksammat. Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare får utrikesminister Margot Wallström (S) kritik för detta.

Löfvens och Reinfeldts regeringar får kritik

När det gäller Transportstyrelsen slår KU fast att man står bakom tidigare besked från domstolsväsendet om att det har begåtts brottsliga handlingar vid myndigheten, menar källorna.

Utskottet påpekar att Transportstyrelsen grovt har brutit mot säkerhetsskyddsförordningen som syftar till att skydda rikets säkerhet, bland annat genom att under lång tid strunta i att göra en säkerhetsanalys av it-affären från det att myndigheten bildades 2009 till 2014. Den dåvarande regeringen kritiseras för att man inte följde upp varningar från Riksrevisionen 2007, gällande den interna kontrollen och styrningen av informationssäkerhet i statsförvaltningen. Därmed tyckte Riksrevisionen även 2014, vid en förnyad granskning, att bristerna kvarstod.

Kritiseras i detta sammanhang gör Anna-Karin Hatt (C), tidigare it-minister i Fredrik Reinfeldts Alliansregering. KU anser bland annat att hon har lämnat bristfälliga uppgifter om det samordningsansvar hon fick av Reinfeldt för samhällets informationssäkerhet och att det verkar ha varit oklara ansvarsförhållanden i regeringen. Enligt uppgifter till Aftonbladet har C motsatt sig kritik mot Hatt och kommer att reservera sig mot KU:s beslut.

Löfven får kritik som huvudansvarig

En mycket stor del av klandret hamnar dock på den sittande regeringen.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare riktas kritik mot Stefan Löfven för att han som statsminister har huvudansvaret när rutiner brister inom regeringskansliet, vilket han själv också anfört i KU:s förhör. Där har han dessutom sagt att han borde ha informerats nästan ett år tidigare än vad som skedde – en linje som även KU håller, erfar Aftonbladet.

Flera av Löfvens statsråd och tidigare ministrar kommer att klandras av KU, enligt källorna. Framför allt handlar det om bristande informationshantering.

Bland dem som nämns av källorna i fråga finns förra infrastrukturministern Anna Johansson, som var ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen, och tidigare inrikesministern Anders Ygeman, som då hade ansvar för bland annat Säkerhetspolisen.

Hultqvist slipper Transportstyrelseklander

En som dock slipper klander i frågan om Transportstyrelsen är Peter Hultqvist, försvarsminister. KU anser, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare, att han ”agerade på ett rimligt sätt i den uppkomna situationen”.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: