V fortsätter försöken att fälla Eva Nordmark

Får stöd av M, KD och SD

Av: Anette Holmqvist, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

En ny generaldirektör räcker inte.

Vänsterpartiet fortsätter med sitt försök att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på grund av privatiseringen av Arbetsförmedlingen, och de får stöd av SD, M och KD.

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson säger att det här kan leda till nyval.

Vänsterpartiet är missnöjt med den privatisering av Arbetsförmedlingen som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna pekat ut i Januariavtalet.

En ny generaldirektör, Maria Mindhammar, har just utsetts för Arbetsförmedlingen, men Vänsterpartiet anser att det inte räcker.

– Arbetsförmedlingen är i mycket djup kris, sa partiledaren Jonas Sjöstedt vid frågestunden i riksdagen strax efter klockan 14.

Han meddelade samtidigt att V därför fortsätter med sitt försök att fälla arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S), genom misstroendeomröstning.

– Vi kommer att ta kontakt med Moderaterna för att agera gemensamt i denna fråga, sa Sjöstedt.

SD stödjer

V-ledaren säger till flera medier att man egentligen inte har som mål att fälla regeringen eller att detta beslut ska leda till regeringskris och extra val. Målet är enbart att stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen, enligt Sjöstedt.

– Vårt mål är att de ska säga: okej, vi har inte stöd för den här kaosprivatiseringen, säger han.

Foto: LOTTE FERNVALL

Hur bedömer du att det här kommer att sluta?

– Jag tror att regeringen kommer att ge med sig, för att de inser att deras politik inte håller, och att detta drabbar arbetslösa, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladets reporter Anette Holmqvist.

En misstroendeförklaring skulle kunna gå igenom riksdagen med stöd av M, KD och SD.

Sverigedemokraterna kommer att stödja ett misstroende mot Eva Nordmark. Det sa SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedts till Dagens industri tidigare i dag:

– Vi ställer oss självklart bakom ett sådant misstroende och skulle helst rikta ett misstroende mot samtliga statsråd, inklusive regeringschefen, sa han till tidningen.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristresson (M) meddelar att de är beredda att fälla S-ministern Eva Nordmark.

Kan bli nyval

Moderaterna och Kristdemokraterna stödjer också en misstroendeomröstning. Vid en gemensam presskonferens sa Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att de ger regeringen fram till på tisdag att dra tillbaka de delarna i förändringen av Arbetsförmedlingen som de menar saknar stöd i riksdagen.

– Regeringen ska vika sig för att det finns en riksdagsmajoritet som vill annat, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

S-gruppledaren Annelie Karlsson säger till Aftonbladet att det kan bli aktuellt med nyval efter att Vänsterpartiet konstaterat att man försöker fälla arbetsmarknadsministern Eva Nordmark.

– Ja det är en utgång, den ligger inte långt borta. Det kan vi inte bedöma riktigt nu, det får vi återkomma till. Vi får sätta oss i partiet och titta vad det finns för vägar.

Hon fortsätter:

– Vi har gjort upp i ett januariavtal och vi i S står upp för det avtal vi gjort. Det var ett år sedan och vi alla minns det minst sagt besvärliga politiska läget då. Nu kastar V ut oss i ett nytt besvärligt läge. Jag undrar, vad vill V med detta?

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare kallat hotet från V för ”hårresande”.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt, V, intervjuas efter utfrågningen i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Även SD är beredda att fälla Eva Nordmark.

PODD Så djup är krisen i Socialdemokraterna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med statsvetaren Jenny Madestam om problemen för Socialdemokraterna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: TT NYHETSBYRÅN
JOnas
Publicerad:

LÄS VIDARE