Stefan Löfven: Oron för Nord Stream 2 kvarstår

Uppdaterad 2016-12-13 | Publicerad 2016-12-07

VÄSTERÅS. Allt fler kräver att regeringen ser till att ryska Nord Stream 2 inte får hyra hamnen i Slite under bygget av den kontroversiella gasledningen.

Men statsminister Stefan Löfven (S) vill inte sätta ned foten i frågan ännu.

– Vi kommer naturligtvis att bevaka svenska säkerhetspolitiska intressen, säger han.

Både Sveriges överbefälhavare Micael Bydén och flera Allianspartier har krävt att regeringen, av säkerhetspolitiska skäl, stoppar möjligheten för ryska Nord Stream 2 att hyra hamnen i gotländska Slite under bygget av den nya omdebatterade gasledningen som ska gå genom Östersjön.

Regionstyrelsens ordförande på Gotland, Björn Jansson (S), har sagt att det finns en lokal politisk majoritet för att hyra ut hamnen i Slite och att det skulle inbringa 50-60 miljoner till kommunen.

Den 13 december ska både han och Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, träffa utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) för att diskutera frågan. Nord Stream 2 önskar även att använda hamnen i Karlshamn i arbetet med ledningen.

”Vi har uttryckt dubier”

Statsministern Stefan Löfven berättade på en pressträff i Västerås på onsdagen att han, precis som han uttryckt tidigare, ser med oro på projektet Nord Stream 2.

– Vi har uttryckt att vi har dubier kring projektet som helhet. Det är därför vi vill att EU-kommissionen ska se över miljö- och säkerhetsaspekter. Sedan har vi naturligtvis också uttryckt att vi måste bevaka svenska säkerhetspolitiska intressen.

Men han vill ännu inte berätta om regeringen kommer att agera för att stoppa uthyrningen av Slite hamn och användandet av hamnen i Karlshamn.

Varför har inte regeringen satt ned foten ännu?

– Återigen, vi kommer naturligtvis att bevaka svenska säkerhetspolitiska intressen och gör det. Nu kommer den här träffen att vara nästa vecka, säger Löfven.

En lång rad centraleuropeiska länder, bland annat Ungern och Polen, har uttryckt missnöje mot projektet Nord Stream 2, vilket man menar innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa. När USA:s vice president Joe Biden nyligen besökte Sverige varnade han för konsekvenserna av en ny gasledning.

”Det är en EU-fråga”

Löfven vill framför allt att frågan ska lösas på EU-nivå.

– Det är en EU-fråga, det här är en ledning som inte kommer att ligga på svenskt territorialvatten utan i vår ekonomiska zon. Därmed har vi mycket begränsade juridiska möjligheter att exempelvis gå emot ett sådant projekt. Men vi har våra frågetecken tillsammans med andra länder i EU och det är därför kommissionen nu ska göra den undersökningen.

Hur går diskussionen mellan dig och dina EU-kollegor?

– Det är olika syn på det projektet, naturligtvis. Det är ingen hemlighet att flera länder inte vill se det genomfört. Men det är också länder som vill att det ska genomföras. Det är därför som kommissionen som helhet måste ta det greppet som helhet över hela EU:s energipolitik, miljöperspektivet, säkerhetsfrågor och situationen i Ukraina. Det är därför vi är tydliga mot kommissionen att det ska göra det nu.