LO går med på lägre lön – får tummen upp

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

LO vill se utbildningsjobb med lägre lön – för att få in fler nyanlända utan gymnasieutbildning på arbetsmarknaden.

Både regeringen och oppositionen ger tummen upp.

– Det här är absolut ett steg i rätt riktning, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson.

1 av 3 | Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR N
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson presenterar förslaget "Utbildningsjobb för stärkt etablering". Ett förslag för att få fler flyktingar i arbete

LO presenterade i dag en ny modell för hur arbetslösa, många av dem nyanlända, utan gymnasieutbildning och yrkeserfarenhet ska komma in på arbetsmarknaden. Fackordförande Karl-Petter Thorwaldsson var tydlig med att man accepterar lägre löner för de jobben, något som LO ofta vänder sig emot.

Utspelet, som skulle kunna beröra 50 000 personer, välkomnas av politiska partier - från både höger och vänster.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är en av dem som reagerar positivt.

– Jag är väldigt glad att LO förstår allvaret med att väldigt många nyanlända med kort utbildning ska etableras på svensk arbetsmarknad. Det är bra att man är beredd att ta sin del av ansvaret och bjuda till för att göra en överenskommelse med Svenskt Näringsliv.

”Hoppas på förhandlingar”

Hon säger också att regeringen är beredd att ”vara en part” i en uppgörelse. Men Johansson vill inte gå in på vad staten skulle kunna bidra med.

– Jag hoppas att det blir förhandlingar mellan LO och Svenskt Näringsliv, så får vi återkomma när de har gjort det om vad regeringen kan ha för del i det hela.

Svenskt Näringsliv kritiserar LO:s utspel om ”utbildningsjobb” eftersom det inte inkluderar den grupp människor som saknar grundskoleutbildning. Men Ylva Johansson är ändå hoppfull inför eventuella samtal mellan parterna.

– Först får vi se var de hamnar. Om de sätter sig ned med Svenskt Näringsliv blir det väl ett givande och tagande. Det här är vad LO går fram med.

Även Moderaterna ger tummen upp till fackets utspel.

–  Det här är absolut ett steg i rätt riktning. Det är fler och fler som förstår att det finns en allvarlig situation i botten som måste lösas och att man inte bara kan vänta och hoppas på att det här ska gå bra, säger ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson (M).

Han säger att mycket av det som presenterades påminner om tidigare M-förslag på området.

– Det finns en förutsättning att diskutera fram en bra svensk lösning på detta.

Moderaterna är positiva

Men Kristersson är samtidigt rädd att det inte räcker med en uppgörelse likt den LO förslår.

– Jag håller med de som säger att det fortfarande finns stora grupper som inte kommer omfattas av detta. Jag undrar om det här kommer att räcka.

Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet, säger att det är bra att LO ”erkänner att något måste göras för att få in nyanlända på arbetsmarknaden”.

– Och att de accepterar att man kan ha en lägre lön under några år, säger han.

Ådahl tycker att LO:s modell till utformningen är lik C:s förslag om ingångsjobb.

– Vårt förslag handlar om jobb där man inte behöver någon formell utbildning utan att man kan lära sig på jobbet, säger Martin Ådahl.

Partiet ser däremot en fara med LO:s förslag, att det på grund av olika tids- och åldersbegränsningar exkluderar nyanlända som skulle behöva komma ut på arbetsmarknaden.


LÄS OCKSÅ:

FAKTA: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna i Sverige

Publicerad:

LÄS VIDARE