Läsarna grillade Löfven

Uppdaterad 2020-05-08 | Publicerad 2020-05-07

Det blev tuffa, kluriga och gulliga frågor när Aftonbladets läsare grillade statsministern.

Är svenska coronastrategin ett fiasko, vad är meningen med livet och när får vi träffa mormor, är några exempel.

– Jättejätteroligt att göra det här, det blir en direktkontakt med medborgare i vårt land, säger Stefan Löfven efteråt. 

Under några timmar på torsdagen kunde Aftonbladets läsare skicka in sina frågor till statsminister Stefan Löfven (S). Tusentals hårda, roliga och finurliga frågeställningar kom in.

Det mesta hade någon slags koppling till coronakrisen. Men där fanns också helt andra, mer personliga, frågor.

Stefan Löfven på sitt kontor.

Mångårig tradition

Genom att svara läsarna anknöt Löfven till en mångårig Aftonbladet-tradition. Före honom har många statsministrar gjort samma sak. Däribland Palme, Persson och Bildt.

– Det är ett bra sällskap att vara i och det visar att vi har en tradition i Sverige, just med den här öppenheten, att vi försöker vara så tillgängliga som möjligt för människor. Det är Sverige, säger Löfven.

Han tyckte att det var roligt att få så många olika slags frågor.

Lite extra klappade dock statsministerns hjärta för andraklassarna från Enskede i Stockholm som undrade om när de ska få träffa sina mor- och farföräldrar igen.

– Det är klart att de längtar efter sina mor- och farföräldrar liksom de äldre längtar efter sina barn och barnbarn, det är ett viktigt mänskligt perspektiv i allt detta. Men nu gäller det att hålla ut. Vi vet inte hur det kommer att se ut i sommar med den möjligheten, men vi vet att det här sker för att skydda mor- och farföräldrar.

Stefan Löfven vid datorn under chatten.

Coronakrisen ska utvärderas

Stefan Löfven fick också en rad tuffa frågor.

Som den om Sveriges coronastrategi är ett fiasko, eftersom över 3000 personer nu har dött. Vilket är betydligt fler än i våra nordiska grannländer.

Löfven menar att det inte går att jämföra ländernas resultat i dag, eftersom man kan ha kommit olika långt in i pandemin och har olika förutsättningar.

– Men det kommer att komma en utvärdering när den här krisen är över och det har gått lite tid, när man har fått analysera Sveriges och andra länders siffror. Den tiden kommer, men nu för det alldeles för tidigt att jämföra, säger han.

Den senaste tiden har Löfven i media fått kritik för att inte vara tillräckligt tillgänglig för landets redaktioner och för att ducka tuffa utfrågningar, vilket han också pressades om. Men det är en bild som statsministern inte alls känner igen.

– Jag tror jag de senaste två månaderna har haft 17 presskonferenser och ett antal intervjuer, så jag tycker att de siffrorna pekar på att jag inte duckar.

– Jag vill vara så tillgänglig som möjligt, men det är också så att jag har ett annat arbete som handlar om att se till att få fram de resurser som behövs till sjukvården, att vi begränsar smittspridningen och att vi begränsar effekterna för löntagare och företagen.

Vad köpte du på kortet, Löfven?

Löfven fick också andra frågor, både personliga och existentiella. Han avslöjade att han tycker meningen med livet är att bidra till en bättre värld, att han nyss drog sitt kreditkort för att köpa ärtsoppa och att han ska läsa böcker och umgås med sin fru Ulla i sommar.