FP kan förhandla utan Alliansen

Uppdaterad 2015-11-21 | Publicerad 2015-11-20

Folkpartiet är beredda att förhandla med regeringen om en ny skattereform även om inte de andra Allianspartierna är med på tåget.

Beskedet välkomnas av finansminister Magdalena Andersson (S).

– Jag tycker det är väldigt intressant att Folkpartiet öppnar för att samtala med regeringen om den ekonomiska politiken, säger hon.

I dag inleddes Folkpartiets landsmöte som arrangeras i riksdagen i Stockholm. Efter sitt tal höll partiledaren Jan Björklund en presskonferens där han utvecklade partiets önskan om en bred skattereform, som man tidigare presenterat.

Partiet vill, om landsmötet säger ja, sänka skatterna på arbete med 50-80 miljarder. Det handlar bland annat om slopad värnskatt, sänkt marginalskatt, att brytpunkten för att betala statlig inkomstskatt höjs betydligt samt att bolagsskatten sänks.

– Huvudinriktningen är att mycket kraftigt sänka beskattningen på arbete, säger Björklund.

Vill skatteväxla

Men samtidigt är man inte beredd att sänka det totala skattetrycket, sa FP-ledaren, och motiverade det med att pengarna helt enkelt behövs på annat håll.

– Vi sänkte skattetrycket ganska mycket under Alliansregeringens tid men nu ser vi ett antal kostnadsökningar framför oss, bland annat migrationskostnader och att vi behöver förstärka försvaret, rättsväsendet och äldreomsorgen, säger Björklund.

I stället vill man höja andra typer av skatter med lika mycket - alltså en skatteväxling. Björklund pekade ut tre områden där skatterna bör höjas: konsumtion, bostäder och miljöförstöring.

Beredda att förhandla utan de andra Allianspartierna

I dag avslöjade FP-ledaren att hans parti kan sätta sig i förhandlingar med regeringen om en ny skattereform. Detta även om inte de andra Allianspartierna sitter med vid bordet.

– Vi är beredda att genomföra en sådan reform inom de närmsta åren även med den nuvarande regeringen. Självklart ser jag gärna en sexpartiöverenskommelse mellan Alliansen och de rödgröna, men det är inget villkor för oss att det finns en bred enighet om en skattereform, säger Jan Björklund.

Han menar att det inte hotar Allianssamarbetet om FP själva förhandlar med regeringen.

– Nej, vi kom överens om en skattereform med Socialdemokraterna 1990 och vi bildade borgerlig regering året efter. 

Björklunds utspel välkomnas av finansminister Magdalena Andersson (S).

– Jag tycker det är väldigt intressant att Folkpartiet öppnar för att samtala med regeringen om den ekonomiska politiken.

Hon säger att Socialdemokraterna under en längre tid sett behov av att se över skattesystemet.

– Självklart har vi en del ingångsvärden som vi tycker är viktiga. En sådan sak är att det är viktigt att titta på fördelningen om det görs förändringar, så att det finns en rättvis och rimlig fördelning i samhället. Vi vet att samhällen med små klyftor presterar hög tillväxt men också hög välfärd.

Finansministern: Ska ta kontakt

Andersson vill inte kommentera FP:s skatteförslag specifikt.

– Men jag kommer så klart att ta kontakt med FP och resonera lite mer direkt med dem hur de ser på möjligheterna att fortsätta framåt.

Är det dags för en ny skattereform denna mandatperiod?

– Det är för tidigt att säga i dag. Men det har skett många förändringar sedan 1990, både i världen, att vi är med i EU och inte minst klimatförändringarna.

Ser du gärna att fler Allianspartier skulle vara med i eventuella samtal?

– Det är för tidigt att säga i dagsläget.

För att få majoritet i riksdagen om inte de övriga Alliansparterna måste också Vänsterpartiet vara med i en eventuell uppgörelse.

Kan sätta press – på MP

FP-ledarens utspel väcker stor uppmärksamhet inom S. Källor som Aftonbladet talat med menar att öppningen från allianspartiet ger en helt ny spelplan – där man kan sätta press på regeringspartnern Miljöpartiet, bland annat i fråga om skärpningar i asylpolitiken. Något man menar att regeringspartnern i dag motsätter sig.

– Nu finns ett helt nytt fönster i svensk politik. Det här öppnar för nya överenskommelser, säger en S-källa.

– Det krävs mycket mer omfattande åtgärder om vi ska få kontroll på asylpolitiken. Det börjar vara dags att ställa detta på sin spets: Är Miljöpartiet moget att ta ansvar? Om inte bör man lämna regeringen.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson säger att han inte sett några tecken på att regeringen är intresserade av en bred skatterform.

– Därför är det knappast aktuellt. Vill man prata om blocköverskridande samarbeten i det läge Sverige befinner sig i nu bör fokus ligga på flyktingkrisen, där finns mycket mer att göra, säger han.